Gazze'deki hastane saldırısı, dünyayı ayağa kaldırdı

Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda 500 kişinin hayatını kaybetmesi ardından Arap ülkelerinde tansiyon yükseldi. Ürdün'de sokağa dökülen halk Amman kentindeki İsrail büyükelçiliğine saldırdı. Lübnan’da ise öfkeli göstericiler ABD büyükelçiliği ateşe verdi. Dünya saldırıyı kınadı.

Gazze'deki hastane saldırısı, dünyayı ayağa kaldırdı

Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun düzenlediği iddia edilen bir bombardımanda 500 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de en az 500 kişinin öldüğü hastane saldırısı ile ilgili, “Bütün dünya şunu bilmeli; Gazze’deki hastaneye saldıranlar İsrail ordusu değil Gazze’deki teröristlerdir” açıklamasını yaptı.

Saldırı bütün dünyada büyük yankı uyandırırken Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Joe Biden ile yarın yapacağı görüşmeyi iptal etti.

Görüşmenin Biden'ın çarşamba günü başlayacak Orta Doğu ziyareti sırasında Ürdün'de gerçekleşmesi bekleniyordu.

İsrail büyükelçiliğine saldırdılar

Kanlı saldırı dünya ülkelerince kınanırken İslam ülkelerinde sinirler gerildi.

Ürdün'de sokağa çıkan halk, başkent Amman'daki İsrail büyükelçiliğine saldırdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde kalabalığın bazı yerleri ateşe verdiği görüldü.

ABD büyükelçiliği ateşe verildi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un sakinleri, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırıyı protesto etti. Ellerinde Filistin bayrakları ile sokaklara dökülenler ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplandı. Büyükelçiliğin girişinde yer alan Lübnan güvenlik güçlerine ait bina göstericiler tarafından ateşe verildi.

Batı Şeria'da protestolar

Hastane saldırısı sonrası Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde protestocular ile Filistin güvenlik güçleri arasında şiddet olayları yaşandı.

Ramallah'ın merkezinde, taş atan ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas aleyhine slogan atan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve şok bombası kullanıldı.

AFP'nin bildirdiğine göre Ramallah kentinde gösteri düzenleyen yüzlerce Filistinli, Abbas'ın istifasını istedi. İsrail saldırısından kısa bir süre sonra toplanan göstericiler "Defol" ve "Halk başkanın düşmesini istiyor" sloganları attı.

Dünya’dan saldırıya büyük tepki

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, Gazze'deki "trajediye derhal son verilmesi" için Batı'ya çağrıda bulundu. X üzerinden yayınladığı mesajda bu saldırının "kötü bir ruhun" ürünü olduğunu belirten Gayt, "Kurumlarımız savaş suçlarını kaydediyor ve failler adaletten kaçamayacaklar" şeklinde yazdı.

Kürdistan Bölgesi 

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Gazze'de 500'den fazla kişinin öldüğü el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı kınıyor. Kurbanların ekseriyetini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor" ifadelerine yer verildi.

Savaş ve askeri saldırıların çözüm olmadığı vurgulanan açıklamada, "Masum ve sivil vatandaşların tehlikelerden korunması için uluslararası kamuoyuna daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, Gazze'deki "trajediye derhal son verilmesi" için Batı'ya çağrıda bulundu. X üzerinden yayınladığı mesajda bu saldırının "kötü bir ruhun" ürünü olduğunu belirten Gayt, "Kurumlarımız savaş suçlarını kaydediyor ve failler adaletten kaçamayacaklar" şeklinde yazdı.

Irak'tan protesto çağrısı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü saldırıyla işlediği savaş suçuna karşı yarın tüm Iraklıları protesto gösterisi yapmaya çağırdı.

Sudani, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, Gazze'deki hastanede tedavi gören masum Filistinlilerin üzerine atılan bombalara karşı tüm devlet memurları, üniversite öğrencileri, kurum ve kuruluş çalışanların yanında tüm okul öğrencilerini protesto gösterileri düzenlemeye çağırdı.

Irak'ta 3 günlük yas ilan edildi.

"Tüm insanlık harekete geçmeli"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." dedi.

Erdoğan, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Gazze’de bir hastanenin hedef alınmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır." denildi.

"Hastaneyi vurmak kabul edilemez"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Gazze'den gelen haberler korkunç ve kesinlikle kabul edilemez. Bu olayda ve her durumda uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerekiyor. Savaşlarla ilgili kurallar vardır ve bir hastaneyi vurmak kabul edilemez" dedi.

Mısır, "Hava saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. Uluslar arası toplumun acil müdahalesi gerekiyor." açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı, İsrail tarafından bombalanan Filistin topraklarına insani yardımın "mümkün olan en kısa sürede" girebilmesi için İsrail'e Gazze Şeridi'nin güneyindeki "Refah çevresindeki bölgeyi hedef almaktan vazgeçmesi" çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı, yüzlerce "silahsız ve savunmasız insanın" ölümünü ve yaralanmasını kınayarak, bunun "vahşi bir savaş suçu" olduğunu söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını hastaneleri, okulları ve diğer nüfus merkezlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi tehlikeli bir tırmanış" denildi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, X'te "İsrail'in Gazze Şehrinde hastaları tedavi eden ve yerinden edilmiş Gazzelilere ev sahipliği yapan hastanenin bombalaması karşısında dehşete düştük. Yüzlerce insanın öldürüldüğü bildiriliyor. Bu bir katliamdır. Kesinlikle kabul edilemez" açıklaması yaptı.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığından, yapılan açıklamada, sivillerin barınma ve acil tedavi arayışında olduğu bir hastaneye saldırmanın "insanlık dışı ve savunulamaz" olduğu belirtildi.

İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının en güçlü şekilde kınandığı açıklamada, sivil nüfusun ve tesislerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasının uluslararası hukukun ağır bir ihlali olduğu ve savaş suçu teşkil ettiği vurgulandı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardıman ve kuşatmasına derhal son verilmesi için uluslararası topluma acil önlemler alması çağırısında bulunuldu.

BM kurumlarından kınamalar

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze'de bir okula ve el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırılarla ilgili, "Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor." ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Siviller ve sivil altyapılara yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiğinin altı çizilen mesajda, "Sağlık tesisleri hiçbir zaman hedef olmamalıdır." vurgusu yapıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." denildi.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." ifadesi kullanıldı.

AB

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin İsrail'in kendini uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde savunma hakkını teyit ettiğini belirten Michel, AB'nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Michel, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili bilgiyi toplantıdayken aldıklarını belirterek "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin hastane saldırısının "uluslararası hukuka uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek, "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil." yanıtını verdi.

Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise, "Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam." yanıtını verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gerçekleşen trajediye korku ekledi. Bir kez daha masum siviller en yüksek bedeli ödedi." ifadelerini kullanan Borrell, "Bu suçun sorumlusu ortaya çıkarılmalı. Failler hesap vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

Libya

Libya Ulusal Birlik Hükümetine bağlı "Hukumetuna" adlı platformun sosyal medya hesabından Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasına tepki açıklaması paylaşıldı.

Açıklamasında, "İşgalci İsrail güçlerinin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurması vahşi bir suç. Her türlü sınırı aşan bu suçu kınıyoruz. Tıbbi ve sivillere ait tesislerin vurulması bir savaş suçudur ve bu saldırganlığa son verilmesi gerekir" ifadelerini kullanan Dibeybe, hastane saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Dibeybe ayrıca, başta büyük devletler olmak üzere tüm devletlere İsrail'in suçlarını durdurma ve abluka altındaki Gazze'ye insani yardımların ulaşması için koridor açma çağrısında bulundu.

Cezayir

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Cezayir, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneye yönelik kasıtlı saldırısını şiddetle kınıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail'in açık bir şekilde uluslararası hukuku ve insani normları hiçe saydığına vurgu yapılarak, uluslararası topluma ve uluslararası kuruluşlara İsrail'in bu saldırılarını durdurmak için müdahale etme çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği ve tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olan "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in tüm uluslararası çağrılara rağmen sivillere yönelik saldırılarını sürdürmesinin ve Gazze'deki hastaneyi bombalayarak işlediği "menfur suçun" en güçlü ifadelerle kınandığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'deki hastaneyi vurmasının uluslararası toplumu, İsrail söz konusu olduğunda uygulanan çifte standarttan vazgeçmeye zorladığı aktarılan açıklamada, Gazze'de mahsur kalan sivillere gıda ve ilaç ulaştırılması için güvenli koridorların açılması gerektiği vurgulandı.

ABD

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında, İsrail'in hava saldırısıyla vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne ilişkin soruları cevapladı.

Singh, ABD'nin İsrail'e verdiği askeri yardımlara hiçbir ön şart koşmadığına işaret ederek, "Kesinlikle İsrail'e, Gazze'deki Hamas'ı etkisiz hale getirmesi ve etkili bir şekilde geri püskürtmesi için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini veriyoruz. Bu, masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor." diye konuştu.

Slovenya

Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Gazze'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin ölüm haberi karşısında şok olduk, dehşete düştük. Hastane ve okullar asla saldırıların hedefi olmamalı. Slovenya, uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunmakta. Siviller hedef alınmamalı, rehine veya kalkan olarak kullanılmamalı." ifadelerine yer verildi.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesi'ne yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." denildi.

Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

Norveç

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu saldırıdan dolayı derin endişe duyduklarını belirtti.

Eide, "Hastaneler, uluslararası insani hukuk kapsamında korunmaktadır ve buralara yönelik saldırılar hukuka aykırıdır. Siviller ve sağlık kuruluşları korunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık." ifadesi kullanıldı.

Afrika Birliği

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanın can vermesine neden olduğunu belirtti.

Muhammed, "Uluslararası insan hakları hukuku tarafından güvenli alan olarak kabul edilen bir hastaneyi hedef almak insanlık suçudur." ifadesini kullandı.

Musa Faki Muhammed, uluslararası topluma, İsrail'e karşı derhal harekete geçme çağrısı yaptı.