Cemal Koçer: Irak Maliye Bakanı’nın Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı göndermeme gibi bir yetkisi yok

Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne göndermeyi kararlaştırdığı aylık 618 milyar dinarın memur ve çalışanların maaşı değil, bütçe payı olduğunu belirten Koçer, “Kabine bu paranın gönderilmesine karar vermiş, dolayısıyla Maliye Bakanının engelleme veya kararı uygulamama gibi bir yetkisi yok” dedi.

Cemal Koçer: Irak Maliye Bakanı’nın Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı göndermeme gibi bir yetkisi yok
Rûdaw TV'deki programa konuk olan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Cemal Koçer, Erbil ile Bağdat arasında bütçe konusunda devam eden sorunlar hakkında konuştu.
 
Koçer, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ne göndereceği 618 milyar dinarın çalışanların maaşı değil, bütçe payı olduğunu söyledi. Koçer, “Kabinenin aldığı kararı Maliye Bakanı engelleyemez” dedi.
 
Irak Maliye Bakanlığının Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların sayısı ve listesi hakkındaki görüşlerinin rutin bir konu olduğunu belirten Koçer, “Bu da Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payının gönderilmesi önünde bir engel değil” diye konuştu.  
 
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 14 Ocak günü Bağdat’ı ziyaret ederek liderlerle görüşmüş, ardından Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’ne 2024 yılı federal bütçe payından 618 milyar dinar gönderilmesini kararlaştırmıştı.
 
Cemal Koçer, bu miktarın Irak bütçesinde Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan yüzde 12.67’lik pay olduğunu belirterek, “31 Ocak Çarşamba son gün. Irak Maliye Bakanlığı bu tarihe kadar belirlenen parayı göndermez ise o zaman parlamentoda gerekli girişimleri başlatacağız” dedi.  
 
Koçer, bütçede yapılması planlanan değişikliklerle ilgili tasarının şubat ayının ikinci yarısında parlamentoya gönderileceğini söyledi.