Cemil Bayık'tan referanduma ilişkin ilginç açıklamalar!

Cemil Bayık'tan referanduma ilişkin ilginç açıklamalar!

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Yeni özgür Politika gazetesinde Kürdistan'ın güneyinde yapılacak olan bağımsızlık referandumunu değerlendirdi.

Bayık, ulus devlet döneminin kapandığını, Abdullah Öcalan'ın, eğer özgürlük ve demokrasi isteniyorsa devlet ve iktidardan uzak durulması, devlet ve iktidar karşıtı bir özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi verilmesi gerektiği yönündeki söylemlerinin altını çizdi ancak 'devlet ve iktidar'dan nasıl uzak durulacağından ya da bunu kendilerinin nasıl uygulamaya koyduklarından elbette söz etmedi. Bayık, Türkiye'nin referandumu el altından kışkırttığını da iddia etti. Bayık'ın, mülakat boyunca Türkiye'nin Kürt karşıtlığından uzun söz ederken İran'dan hiç söz etmemesi dikkat çekiyor. Bayık, ulus devlet ve Türkiye-referandum ilişkisine dair şunları söyledi:

'demokrasi ve sosyalizm mücadelesi' 

"Bunlar aslında 20. yüzyılın kavramları ve yaklaşımlarıdır. 20. yüzyılda kapitalizm uluslar için devlet öngörüyordu. Egemen sınıflar ulus devlet sınırlarını çizerek, toplumlar ve halklar üzerinde sömürü tekelini sağlıyorlardı. Ulus devlet, ulusal burjuvazinin egemenlik kurma ve sömürü tekelini sağlama yöntemiydi. Bu nedenle 20. yüzyılda ulus devlet kurma eğilimi çok fazlaydı. Bu eğilim ulusal kurtuluş hareketlerine de yansımıştır. Hatta sosyalizme bile yansımıştır. Sosyalizmin iktidar ve devlete bulaşmaması gerekirken, sosyalizm etkili ulusal kurtuluş savaşlarda ille de bizim devletimiz olsun yaklaşımı hakim olmuştur. Demokrasi ve özgürlükten önce devlet hedefine yönelmişlerdir. Bunların yanlış olduğu bugün çok iyi anlaşılmıştır. Önder Apo ulusların kendi kaderini tayin hakkının sadece devlet kurmak olmadığını, bunun yanlış olduğunu çok kapsamlıca irdelemiştir. Devletlerin halklara özgürlük ve demokrasi getirmediğini çok kapsamlı değerlendirmiştir.Eğer özgürlük ve demokrasi isteniyorsa devlet ve iktidardan uzak durulması, devlet ve iktidar karşıtı bir özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi verilmesi gerektiğinin altını özellikle çizmiştir.

...

'Referandumu Türkiye yaptırıyor'!

"El altından böyle bir referandumu kışkırtan Türk devletidir. Bununla Rojava’da olduğu gibi Arap-Kürt savaşı çıkarmak istiyor. Rojava’da bunu çok yapmak istedi, ama başaramadı. Rojava’da, Suriye’de başaramadığını şimdi Irak’ta yapmak istiyor. Irak’ta Kürt-Arap savaşını çıkartmak istiyor. Bu Kürt-Arap savaşını da mezhepçi renge boyamak istiyor. Böylelikle kendine göre bir taşla iki kuş vurmak istiyor. Bu savaşla hem Kürtleri, hem de Irak’ı zayıflatacağını düşünüyor. Türk devleti bu amaçla el altından referanduma göz yumuyor. Bir dönem için, taktik bir araç olarak kullanmak için göz yumuyor. Çünkü bu referandumla Kürtlerle Arapları karşı karşıya getirebileceğini düşünüyor. Öte yandan bu referandum olursa, referandumdan sonra, bak bağımsızlık diyorsunuz, devlet diyorsunuz, o zaman benimle bir olacaksınız, PKK’yi tasfiye edeceksiniz, PKK’ye savaş açacaksınız; PKK’nin, gerillanın bulunduğu alanlarda olmasına karşı çıkacaksınız dayatmasında bulunacaktır."