CENTCOM eski sözcüsü: 'En iyi yanıt İran’a doğrudan saldırıdır'

CENTCOM eski sözcüsü Joe Buccino, ABD kuvvetlerinin dün gece Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve Şii milis gruplarına yönelik saldırılarının ciddi bir sonuç doğurmayacağını savundu.

CENTCOM eski sözcüsü: 'En iyi yanıt İran’a doğrudan saldırıdır'

Rûdaw TV’ye konuk olan Buccino, İran'a yakın grupların ABD kuvvetlerine saldırmaya devam edeceğini söyledi.

ABD saldırılarının İran'a herhangi bir zarar vermediğini belirten ABD’li eski askeri yetkili, “En iyi yanıt İran’a doğrudan saldırıdır” dedi.

Joe Buccino’nun, Rûdaw ile gerçekleştirdiği röportaj şöyle:

ABD’li yetkililer intikam aldıklarını söylüyor. Sizce ABD saldırısı misilleme niteliğinde ve yeterli miydi?

Aynı hedeflere vurduk, geçtiğimiz birkaç ayda da aynı hedeflere saldırdık, ancak bu sefer daha fazlasını hedef aldık. Bu silahlı gruplar Irak'ı yeniden insansız hava araçlarıyla doldurabilir. Son birkaç haftadır belirttiğim altyapılara saldırdık dolayısıyla bunun bir kazanımı olmayacak.

Bu, ABD'nin silahlı gruplara yönelik politikası ve stratejisidir. ABD'nin İran'a yakın silahlı gruplara karşı bir stratejisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Bence strateji açık, riske girmek istemiyor. Stratejisi bir dama oyun gibidir. Silahlı gruplar bir hamle yapıyor, sonra biz bir hamle yapıyoruz, sonra onlar bir hamle yapıyor, sonra biz bir hamle daha yapıyoruz ve böylece sonuçsuz devam ediliyor. Sonu olmayan bir şekilde oyuna devam ediyoruz.

ABD neden söz konusu grupların saldırılarını sonlandıracak bir stratejisi yok? Sizin de ifade ettiğiniz gibi bir onlar saldırıyor bir siz saldırıyorsunuz.

Başkan Biden ve yönetimi tehdit altında kalmak istemiyor ve bu, eğer gerçek bir saldırı başlatırsak ve İran'a zarar vermek istersek bunun büyük bir savaş olacağını görüyoruz. Son beş gündür biz bunu açıkça ifade ediyoruz ve saldırılara başladık. Sert bir şekilde saldırı yapıyoruz. Biz İran'a saldırmıyoruz. İran'la savaş istemiyoruz. İran'la kesinlikle savaş istemiyoruz. Bu çok zayıf görünüyor.

Yani ABD'nin Ürdün'deki saldırıya yanıt vermekte geç kaldığını mı düşünüyorsunuz? Daha erken mi cevap vermeliydi?

Evet uzun zaman oldu. Bizler sadece konuşarak beş günümüzü harcadık. O sırada Irak ve Suriye'deki silahlı gruplar saflarını sıkılaştırdı, silahlarını sakladı ve roketlerini dışarı çıkardı.

Gecikmenin sebebi, ABD'nin İran'a saldırılarla ilgili bilgi vermesi nedeniyle olduğu yönünde söylentiler vardı, bu doğru mu?

Herhangi bir gizli bilgi verilmesine gerek yoktu, onlar açık bir şekilde bunu dile getirdiler. Basın toplantılarında ifade edildiği üzere biz İran'a saldırmayacağız. Peşinizden geleceğiz, İran’ı vurmayacağız. Onlara herhangi bir gizli bilgi göndermelerine gerek yoktu; Pentagon'da onlar her şeyden bahsettiler.

O halde Sayın Buccino bu saldırıların amacı nedir, siz 5 gün sürdüğünü söylerken bu gruplar yeniden toparlandılar. Öte yanda saldırıda öldürülen önde gelen yetkililerinin isimlerini açıklamadılar. Sizce bunun amacı nedir?

Burada, Amerika Birleşik Devletleri'nde, özellikle Washington D.C.'de, üç Amerikan askerinin öldürülmesinin ardından Biden üzerinde bir şeyler yapması yönünde çok fazla baskı yapılıyordu. Ben de "Bir şeyler yap" söylemine katılıyor, bir şeyler yapmalıydı ve öyle de oldu. Artık bir şeyler yaptım diyebilir. Evet, gerçekten bir şeyler yaptı ama hiçbir kazanımı olmadan.

Joe Biden neden savaşın tırmanmasını istemediğini söylüyor ama neden bu saldırılar devam ediyor ve İran zaman zaman silahlı gruplar aracılığıyla Irak'ta, Suriye'de, bölgede ve Kızıldeniz'deki ABD kuvvetlerine saldırmaya devam ediyor? ABD neden İran'a saldırmayı ve İran topraklarında İran hükümetini hedef almayı planlamadı? İran daha önce hiçbir saldırının cevapsız kalmayacağını söylemişti.

Önümüzdeki üç hafta içinde vekaleten başka bir grubun, başka bir silahlı grubun güçlerimize saldırı düzenleyeceklerine inanıyorum. Bunun olacağını göreceksiniz. Bakın biz böyle düşünüyoruz, İran bu oyunu bu şekilde oynamaktan çok memnuniyet duyuyor. İran ABD ile savaş halinde ama İran hiçbiriyle savaşmıyor. İran tarafından finanse edilen milis grupları bunun için savaşıyor. Söz konusu grupların maddi imkanları yok ve İran onların öldürülmesine bir nevi seviniyor. İran bu grupları önemsemiyor dahi. Dolayısıyla bunun İran'ı güçlendireceğini düşünüyorum ve İran'ın ABD üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını düşünüyorum.

Farklı bir İranlı grubun üç hafta içinde saldırı düzenleyeceğini söylüyorsunuz, bu bilgiyi nereden aldınız? Hangi gruptan bahsediyorsunuz, nereye saldıracaklar? Yeni bir grup mu yoksa aynı gruplar mı?

İşte bunun bir sınav olacağını düşünüyorum. Bizim saldırdığımız gruplar, bizi hedef alacaklar ve bize saldıracaklar.  Aynı gruplar çünkü füzelerini ve insansız hava araçlarını çok hızlı bir şekilde geri alabiliyorlar, bu füzeler ve insansız hava araçları kolayca yapılabiliyor ve kolayca üretilebiliyor.

ABD'nin dün gece silahlı grupların konuşlandığı yerlere saldırı düzenlemesi yeterli seviyede olduğunu düşünüyor musunuz? Dün bazı ABD'li yetkililer de aynı şeyi söyleyerek saldırının daha büyük olması gerektiğini ifade etti. Saldırıların önümüzdeki saatlerde de devam etmesi bekleniyor. Sizce bu sefer saldırıların boyutu ne olur?

Umarım daha da büyür ve güçlenir, umarım daha da sertleşir ve önemli hedeflere saldır düzenlenir. çünkü halihazırdaki hedeflerin hiçbir önemi yok.

ABD’nin ne tür bir saldırı başlatmasını istiyorsunuz?

En iyi yanıt, onlar açısından anlamlı ve önemli olan yerlere saldırı düzenlenmeli. İran içindeki anlamlı hedeflere veya İranlı üst düzey bir yetkiliye yönelik bir saldırı girişiminde bulunmalı. Bunu yaparken de hızlı olunmalı günlerce konuşmadan hızlı bir şekilde yapmalı.

ABD saldırıların bir kereye mahsus bir saldırı olmadığını açıkladı, değil devam edeceğini söylüyor, ne kadar sürecek elinizde ne gibi bilgiler var?

Sanırım önümüzdeki hafta olacak, birkaç gün sürecek. Haftalar değil günler sürecek.

Devam edecek saldırılarla ilgili detaylı bilginiz var mı?

Size saldırılarla ilgili gizli bilgi veremem.

Kısaca ABD her saldırıp karşılık verdiğinde, bu yalnızca bir kereliğe mi mahsus peki neden bu sefer bunu uzatıyor?

Yönetim bu konuda defalarca konuşuyor, bu konuda çok tehlikeli bilgiler veriyorlar. Onlar çok demeç veriyorlar ve bu saldırıların önemini etkiliyor. Kamuoyunun söz konusu saldırıların günler alacağını bilmesini istiyorlar. İran'ın şu anda bize güldüğünü düşünüyorum.

ABD'nin İran'a saldırmamasının yanlış olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Bunun yanlış olduğunu ve hiçbir etkisi olmadığını düşünüyorum.