CENTCOM Mayıs ayı ‘IŞİD raporu’nu açıkladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon ve yerel güçlerin Mayıs ayında Irak ve Suriye'de, IŞİD’e karşı 38 operasyon düzenlediğini, bunun sonucunda sekiz IŞİD’linin öldürüldüğünü, 30'dan fazlasının da gözaltına alındığını duyurdu.

CENTCOM Mayıs ayı ‘IŞİD raporu’nu açıkladı

CENTCOM, IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin aylık raporunu yayınladı. Buna göre Uluslararası Koalisyon’un Irak ve Suriyeli ortaklarıyla birlikte yürüttüğü operasyonlar sonucunda 8 IŞİD’li öldürüldü ve 31 IŞİD’li ise  tutuklandı.

Birleşik Müşterek Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Matt McFarlane yaptığı açıklamada, "Ortak güçlerimiz, IŞİD'in kalıcı yenilgisini sürdürmek için yetenek, kapasite ve yeterlilik göstermeye devam ediyor. Koalisyon, ortaklarımıza IŞİD üzerindeki baskıyı sürdürmeleri ve herhangi bir ağ veya etkili askeri çabayı yeniden kurmalarını engellemeleri için tavsiyelerde bulunmaya, yardım etmeye ve olanak sağlamaya devam ediyor” dedi.

Irak'ta yürütülen 21 ortak operasyonda 11 IŞİD üyesi tutuklandı, 6 İŞİD’li de öldürüldü. Suriye'de düzenlenen 17 operasyonda ise 2 İŞİD’li öldürüldü, 20 kişi ise tutuklandı.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla da, "Azaltılmış yeteneklerine rağmen, IŞİD bölge için önemli bir tehdit olmaya devam ediyor. CENTCOM, ortaklarımızla birlikte, IŞİD'in kalıcı yenilgisini taahhüt ediyor” dedi.

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon, IŞİD'le mücadelede Peşmerge güçlerine, Irak ordusuna ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) tavsiyelerde bulunuyor ve havadan yardım sağlıyor. DSG şimdiye kadar Uluslararası Koalisyon’la koordineli olarak Rojava’da IŞİD'e yönelik bir dizi operasyon gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, dün Rûdaw muhabiri Diyar Kurda'nın konuyla ilgili sorusuna verdiği cevapta, “Irak güvenlik güçleri savaşa öncülük ediyor. ABD ve Uluslararası Koalisyon, IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için onları destekliyor. Irak, ABD ve Koalisyon ortaklarımız milyonlarca Iraklıyı IŞİD'in saldırılarından kurtardı” ifadelerini kullandı.

IŞİD, 2014 yılında Suriye ve Irak’ta bazı bölgeleri kontrol etmeye başladı ancak beş yıl sonra yenilgiye uğratıldı. Örgüt halen herhangi bir bölgeyi kontrol etmese de, hem Suriye hem de Irak'ta insan kaçırma, vur-kaç ve bombalı saldırılar yapmaya devam ediyor.