DANA GAS: Kürdistan Bölgesi'nde doğal gaz üretimi yüzde 6 arttı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas, Kürdistan Bölgesi'ndeki gaz üretiminin bu yılın ilk yarısında yüzde 6 arttığını duyurdu.

DANA GAS: Kürdistan Bölgesi'nde doğal gaz üretimi yüzde 6 arttı

Dana Gas Kürdistan Bölgesi’nin 2023 yılının ilk altı ayındaki gaz üretimine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, 2024 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kadar şirketin gaz üretimini 250 milyon fit küp kapasiteye yükseltilmesini planladığı duyuruldu.

Pearl Petrol Konsorsiyumu'nun ortaklarından biri olan Dana Gas, konsorsiyumun yakın zamanda 101 milyon dolarlık mali yetki aldığı belirtildi.

Üretimde yüzde altı artışa rağmen geçtiğimiz yılın ilk altı ayına oranla kar marjında düşüş yaşandığı ifade edilen Dana Gas açıklamasında, şirketin bu yılın ilk altı ayında geçen yılın ilk yarısındaki 111 milyon dolar olan gelirde yüzde 25 düşüşle bu yıl 83 milyon elde edildiği kaydedildi.

 Şirket, geçtiğimiz yılın ilk yarısında brent ham petrolünün ortalama fiyatının 107 dolar olduğunu, ancak bu yılın ilk yarısında bu fiyatın 80 dolara düştüğüne dikkat çekti.

Dana Gas kârlarındaki düşüşün bir diğer nedeninin de şirketin Kürdistan Bölgesi'nde üçüncü taraflara satılan kondens gazı fiyatında yapılan indirimlerden kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklamada, bu yılın ilk yarısında gelirdeki düşüşün yüzde 15’inin Kürdistan Bölgesi'nde artan üretim seviyeleri ve azalan giderler sayesinde  telafi edildiği belirtilerek “Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının askıya alınmasına rağmen şirketimizin üretimi yerli olarak kullanıldığı için eskisi gibi devam etti” denildi.

Dana Gas CEO'su Patrick Alman Ward, "Bu yılın ilk yarısına ait sonuçlar, düşen küresel petrol fiyatları nedeniyle petrol şirketlerinin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor. Enerji fiyatlarındaki bu düşüşe karşı koymak için şirket, üretimi artırmaya odaklandı" dedi.

Patrick, "Düşen küresel enerji fiyatlarının etkisiyle başa çıkmak için harcamalarını kısmaya ve mali haklarını Mısır ve Kürdistan Bölgesi'nden almayı hedefledi" şeklinde konuştu

Dana Gas, bu yılın Ocak ayından itibaren üretim genişletme projesini hayata geçirdiğini, şirketin 50 milyon fit küp gaz üretimi sayesinde 2022'nin ilk yarısında günde 34 bin 500 varil petrol üretiminin  bu yılın ilk yarısında yüzde 6 artarak günde 36 bin 400 varil petrole ulaştığı kaydedildi.