DEM Parti: Kürt dili resmi bir statüye kavuşmalı

Demokrasi ve Eşitlik Partisi DEM Parti yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Kürt dilinin resmi bir statüye kavuşması talep edildi.

DEM Parti: Kürt dili resmi bir statüye kavuşmalı

DEM Parti, tartışmalara neden olan Kürtçe seçmeli dil dersine ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada Kürtçe’nin resmi statü kazanması gerektiği ifade edildi.

Orta öğrenim okullarında Kürtçe seçmeli ders başvuru tarihi yarın sona eriyor.

DEM Parti Dil Komisyonu Eşsözcüsü Cemil Turhallı’nın partilerinin seçmeli derse “temkinli” yaklaştıklarına ilişkin açıklaması tepkilere yol açmıştı.

Gelişen tartışmalar üzerine DEM Parti Dil Komisyonu seçmeli dersler hakkında Kürtçe açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada Kürtçe’nin kadim bir dil olduğu ve birçok dile kaynaklık ettiği belirtilerek “Kürt dili, Kürt milletinin varlığı, kimliği ve temel değeridir. Kürt milletinin birliğini sağlayan bir şemsiye görevi görmektedir. Kürt dili olmadan Kürt ve Kürdistan olamaz” denildi.

Kürt ve Kürdistan’ı yok etmek isteyen güçlerin bu nedenler Kürtçe’ye yönelik yasakçı bir politika izlediği belirtilen açıklamada “Kürt halkının 50 yılda verdiği özgürlük mücadelesi sonucunda Kürt dilinin korunması, canlandırılması ve geliştirilmesi yönündeki farkındalık, çabalar artmıştır” ifadelerine yer verildi.

DEM Parti Dil Komisyonu açıklamasının devamında “DEM Partisi olarak Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi konusunda tutumumuz net bir şekilde belirlenmiştir. Kürt dili İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça, Türkçe ve diğer tüm diller gibi temel haklara sahip olmalıdır. O dillerin hakları ne ise Kürt dilinin hakları da o olmalıdır” denildi.

Kürtçe’nin eğitim dili olması gerektiği ifade edilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

 “DEM Partisi olarak milyonlarca Kürdün iradesi gibi Kürt dilinin her alanda hürriyetini ve özgürlüğünü istiyor, bunun için mücadele ediyoruz. Bu bizim için kırmızı çizgidir. Bu temelde Kürtçe eğitim istiyoruz. Kürt dili anaokullardan üniversitelere kadar tüm resmi ve sosyal alanlarda özgür ve açıkça kullanılabilmelidir. Kürt dilinin resmi statüye sahip olması gerekiyor. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.”