Demirtaş: Öcalan barış için uğraştı, devlet samimi olduğunu gördü

Kobani davasında söz alan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Biz Çözüm Sürecinde Kandil’de, İmralı’da, Ankara’da çözüm iradesini gördük. Ben 8 defa, heyetimiz 30 küsür defa İmralı’ya gittik. Biz HDP olarak Abdullah Öcalan’ın samimiyetini gördük. Abdullah Öcalan barış için uğraştı, samimi olduğunu devlet de hükümet de gördü. Hatta çok iyi hatırlıyorum ‘Hayattayken bu işi nihayete erdirmek istiyorum, bunun için herkes elinden geleni yapsın.’ diyen bir kişi gördüm ben İmralı’da” ifadelerini kullandı.

Demirtaş: Öcalan barış için uğraştı, devlet samimi olduğunu gördü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar; HDP eski Eş Genel Başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobani davasının 11’inci duruşması bugün öğlen arasının ardından Ankara’daki Sincan Cezaevi Kampüsünde devam etti.

Duruşmada ilk olarak söz alan siyasetçi Ayla Akat Ata şunları söyledi:

“12 Şubat 2021’de AYM’de yapılan bir başvuruya dair Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Komisyonu tarafından verilen cevapta, ‘6-8 Ekim’deki tweet ile yaşanan olayların, HDP ve PKK’nin açıklamasının şiddet olaylarını tetiklediği söylenmelidir.’ diyor.

Açık açık yargıya ‘söylenmelidir’ talimatı veriyor. Orada da AYM sağ olsun ‘söylenebilir’ demiş ama yürütme organının fezlekesi aynen iddianameye alınmış. Bunlar kayıtlı şeyler.” 

Ata’nın ardından HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş savunmasına kaldığı yerden devam etti.

Demirtaş, “Hem benim hem de sonrasında partili arkadaşlarımızın, politikamızın nasıl tutarlı olduğunu kayda geçmek istiyorum. Hukuken, ahlaken, vicdanen dinleyin. HDP adına varsa ön yargılarınızı bir kenara bırakın ya da vicdanen dinleyin. HDP’nin yaptığı açıklamaların örgüt talimatı ile yapılıp yapılmadığı en azından bu aşamada önemlidir” diye konuştu.

Demirtaş: Açıklamalarda şiddet iması yoktur

Kobani dönüşünde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin olumlu bir görüşme olduğunu belirten Demirtaş, “Kobanî'de yaşananlardan olayı, bölgede Ortadoğu’da bir gerilim oluşmuştu. Olumlu adımlar atıldığını belirten açıklamalarla ayrıldım. Tanığın söylediği gibi, ne Kobanî ne de Başbakan ile yaptığım görüşme sonrası açıklamalarda şiddetin iması yok. Çözüm Sürecini kurtarma, gerilimi düşürme yönlü yaptığım açıklamalardır. Partimizin politikasına dair açıklamalardır” dedi.

Ardından Demirtaş, o dönemde yaptığı açıklamaları tek tek okudu ve yaptığı açıklamalardaki “Hep birlikte direnirsek sesimizi duyurabiliriz” cümlesinin fezlekelere “Hendek, barikatlarda direnirsek ( … )” şeklinde cımbızlandığını söyledi.

“Öcalan barış için uğraştı, samimi olduğunu devlet gördü”

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barış için uğraştığını belirten Demirtaş şöyle devam etti:

 “Savcı Ahmet Altun bizi Kobanî olaylarının azmettiricisi olarak yargılıyor ama boyun eğmiyor, duruşumuzdan taviz vermiyoruz. Çünkü ilkeliyiz, ahlaklıyız.

Bu HDP heyeti barış için, silahların susması için çalıştı. Bugün ise tutuklu. Mahkeme heyetiniz siyasi çıkar ilişkisine alet olmaktan imtina etmelidir. ‘HDP hiçbir şey yapmadı, barış için bir şey yapmadı.’ dediler. Hayır, çok şey yaptık. Ancak savaş kararı alınmıştı ve biz durduramadık.

Biz Çözüm Sürecinde Kandil’de, İmralı’da, Ankara’da çözüm iradesini gördük. İnsanlar, askerler, dağdakiler çatışma istemiyor ama isteyenler var. Biz ilkeli ve ahlaklıyız, demokratik siyasetten yanayız. Bugüne kadar partimizin yürüttüğü politikalar budur. ‘İmralı’da tecrit kalksın’ demek budur. HDP, ‘İmralı ile görüşülürse silahlar susar’ diyor.

Ben 8 defa, heyetimiz 30 küsür defa İmralı’ya gittik. Biz HDP olarak Abdullah Öcalan’ın samimiyetini gördük. Abdullah Öcalan barış için uğraştı, samimi olduğunu devlet de hükümet de gördü. Hatta çok iyi hatırlıyorum ‘Hayattayken bu işi nihayete erdirmek istiyorum, bunun için herkes elinden geleni yapsın.’ diyen bir kişi gördüm ben İmralı’da.

“Biz şiddet olaylarının yanında olmadık”

Biz bu ülkede barış, eşitlik, huzur içinde yaşayacaksak; ben orada oturan polisi nasıl düşman olarak görebilirim?

'Dağdakiler teröristtir, onlar benim düşmanımdır’ diyenleri de nasıl normal görebilirim? Bugüne kadar hangi devlet yetkilisi, asker ve polis cenazelerinde bizim yaptığımız açıklamaları yapabiliyor? Aksine ‘son kişi kalana kadar savaşacağız’ diyorlar.

Biz şimdiye kadar şiddet olaylarının yanında olmadık.”

Demirtaş’ın ardından söz alan HDP MYK Üyesi Alp Altınörs söz aldı.

Dava duruşması yarın sabah saat:10.00'a ertelendi.