DSG, 'Askeri Geçiş Konseyi' kurulmasını destekliyor

DSG, ülkeyi geçiş aşamasında yönetmek için bir 'Askeri Geçiş Konseyi' kurulmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ancak tüm Suriye güçlerinim temsil edilmesi şartını öne sürerek söz dahil edilecek siyasi varlığın tamamlayıcı görevlerde bulunmasının önemine dikkat çekildi.

DSG, 'Askeri Geçiş Konseyi' kurulmasını destekliyor
DSG Sözcüsü Gabriel Kino, Askeri Geçiş Konseyi’nin oluşturulmasının Suriye’de çözüm için çok önemli bir adım teşkil ettiğini ve DSG’nin askeri yapıya katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Kino, Suriyeli General Manaf Talas ile tüm tarafların rıza gösterdiği anlayışlara ulaşmak amacıyla temasların yürütüldüğünü kaydetti.
 
Kino, konseyin oluşturulmasıyla ilgili Manaf Talas ile görüştüklerini belirterek “Konseyin görevlerini, amacını ve bununla ilgili öne sürülen fikirleri öğrenmek için aramızda diyaloglar gerçekleşti” dedi. Konseyin kurulmasını memnuniyetle karşılayan Sözcü sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Suriye anlaşmazlığına çözüm getiren her adımı memnuniyetle karşılıyor ve sahadaki tüm aktif güçleri bir araya getirmek için çalışıyoruz. DSG ve Özerk Yönetim, Suriye konusunda düzenlenen tüm konferanslardan ve forumlardan uzak tutuldu.”
 
DSG, Kamışlo şehrinde, 2015’in ekim ayında kuruldu. 80 bini silahlı milis ve 30 bini iç güvenlik birimi olmak üzere yaklaşık 110 bin unsura sahip. Güvenlik Teşkilatı, çoğu Fırat’ın doğusundaki şehirler, batısındaki Münbiç ve güneydeki Tabka ile 7 şehre ve kasabaya dağıldı.
 
Kino, Askeri Geçiş Konseyi adımının Suriye’deki çözüm için oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Biz DSG olarak, bu konseye katılmaya hazırız. Tüm tarafları memnun eden anlayışlara ulaşmak için Talas ile diyalog devam ediyor” dedi. Gabriel Kino, bölgesel ve uluslararası güçlerin farklı düzeylerdeki etkilerinin varlığından dolayı sahada aktif şekilde savaşan güçlerin sayısının çokluğuna işaret etti.
 
Suriye’nin dört vilayetine dağılmış olan söz konusu güçler, Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’u destekliyor. Şeyh Maksud ve el-Eşrefiyye mahallelerinin yanı sıra Kobani, Halep’in doğusundaki Münbiç şehrini, Rakka bölgesinin çoğunluğunu ve Deyrizor’un doğu kırsalını kontrol ediyor.
 
Askeri Geçiş Konsey’in oluşumunun Suriye krizini dışarıdan etkilemeyen taraflar arasında doğrudan bir diyalog sonucunda ortaya çıktığını belirten Kino, Talas’ın ise Suriye halkının tüm unsurları tarafından kabul edilebilir ve bu aşamada tüm taraflarca üzerinde anlaşılabilecek ulusal bir isim olduğunu belirtti. Sözcü, “General Talas’a güvenle bakıyoruz. Onunla bir sorunumuz yok. Kendisine oldukça güveniyoruz” dedi.
  
 
Şarkul Avsat