Al Monitor:Türkiye'nin, DSG komutanı Mazlum Kobane'yi şeytanlaştırma kampanyası

Al Monitor:Türkiye'nin, DSG komutanı Mazlum Kobane'yi şeytanlaştırma kampanyası

Ankara'nın tüm eleştiri ve tepkilerine rağmen, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane'nin hem ABD hem de Rusya nezdinde artan itibari, Türkiye'yi rahatsız etmeye devam ediyor.

Kobane'nin uluslararası camiada gördüğü kabulden Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığa dair bir yazı kaleme alan Al Monitor'dan Pınar Tremblay, "ABD başkanı ve üst düzey Rus yetkililerle görüşmesinin ardından, Türk hükümeti, DSG komutanı Mazlum Kobane'yi şeytanlaştırmak için bir kampanya başlattı" ifadelerini kullandı.

Yazıda öne çıkan hususlar şöyle:

"...Türkiye ile ABD ve Rusya arasında ayrı ayrı varılan anlaşmaların ardından, kamuoyunun dikkati Mazlum Kobane'nin Türkiye'ye iade edilmesine kaydı. 

Kobane komutasındaki DSG, ABD'nin IŞİD'e karşı savaşına katkı sağladı ve hem ABD hem de Rusya tarafından övgü aldı. Buna karşın Türkiye, Kobane'yi terörist olarak nitelendiriyor.

Ankara, ABD Başkanı Trump'ın Kobane'ye 'general' demesini bile hakaretamiz buluyor. Ankara ise, ona PKK'dayken kullandığı kod adı Şahin Cilo ile hitap ediyor. Ankara, 'general' gibi saygın bir unvanın kullanılmasında rahatsız. 

Ankara'nın terörist olarak gördüğü bir ismin şimdilerde, üst düzey Amerikalı ve Rus isimlerle kamuoyu önünde temasta bulunması, küresel alanda gördüğü saygın muamele alarm verici olarak değerlendiriliyor.

Mazlum kelimesi, Arapça'da haksızlığa uğramış kurban anlamına geliyor ve onu bir terörist olarak sunmayı da zorlaştırıyor. 

Ankaralı bürokratlar, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Trump'ın General Mazlum ile telefonda konuştuğunu söylemesinden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor. 

ABD'li bir yetkili ne zaman 'General Mazlum' ifadesini kullansa, Ankara'nın diplomatlarının, askeri ve istihbarat kurumlarının sinirlerine dokunuyor. 

Ankara'da, ne Trump'ın emriyle Türkiye'ye yönelen yaptırımlar ne Halkbank'a açılan dava Kobane'nin adı kadar alarm zillerini çalmıyor.

Ankara, terörist olarak nitelediği bir ismin, Erdoğan'ın sık sık 'dost' olarak nitelediği Trump ve Putin gibi isimler tarafından kabul görmesi ve övülmesinden ciddi anlamda kaygı duyuyor."

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz