DSG sözcüsü açıkladı: DSG, Suriye ordusuna mı bağlanacak?

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik askeri harekatı başlamasıyla ABD bölgeden askerlerini çekti, Suriye Demokratik Güçleri, Şam ordusuyla anlaştı.

DSG sözcüsü açıkladı: DSG, Suriye ordusuna mı bağlanacak?

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik askeri harekatı başlamasıyla ABD bölgeden askerlerini çekti, Suriye Demokratik Güçleri, Şam ordusuyla anlaştı.

Bu anlaşma kapsamında sınır bölgelerin koruması Suriye ordusuna bırakıldı. Anlaşmayla ilgili tartışmalar sürüyor. En çok merak edilen konu ise, ana gövdesini YPG'nin oluşturduğu SDG'nin Suriye ordusuna bağlanıp bağlanmayacağı... 

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Kino Gabriel, “Net bir şey yok yürütülecek müzakerelerde belli olacak" dedi. 

Gabriel, ABD ile Türkiye arasında varılan ve bugün saat 22:00 sona erecek olan ateşkes konusuna da değindi. Sözcü, “Ateşkese bağlı kalacağız ama yarından sonra ne olacağını bilemeyiz” dedi.

Rûdaw haber bültenine bağlanan Kino Gabriel, ateşkesin devam edip etmeyeceğinin Türkiye’nin tutumuna bağlı olacağını söyledi.

Gabriel, “Türkiye’nin askeri operasyonlarını devam ettireceği öngörülüyor. Türk yetkililerin açıklamalarından operasyonun devam edeceği anlamı çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“ABD ise askeri operasyonların durdurulması gerektiğini belirtiyor” diyen Gabriel, sözlerine şunları ekledi:

“ABD ile ilişkilerimiz devam edecek. Uluslararası koalisyonla ilişkilerimiz var. DSG ile uluslararası koalisyon ortak bir şekilde IŞİD’le mücadele etti. IŞİD’in kalıntılarının tamamıyla ortadan kaldırılması için Fırat’ın kuzey doğu bölgelerinde yapacak çok şey var.”

Sözcü Gabriel, Tel Abyad (Grê Spî) ile Kobani arasındaki bölgeye ilişkin olarak, “Suriye hükümeti güçleri Grê Spî’nin batısı, Kobani, Ayn İsa, Menbiç bölgelerine dağılmış. Bu bölgelerde Suriye güçleri ile Türkiye ve desteklediği silahlı gruplar arasında çatışma olacak mı? Suriye sınırlarını korumaya hazır mı? Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

Kamışlo, Haseke, Kobani ve Derik gibi bölgelerde çatışma çıkmamasına ilişkin hiçbir garantiye güvenemeyeceklerini belirten Gabriel, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmanın Serekaniye ve Grê Spî kentleri arasında 32 km derinliğini kapsadığını vurguladı.

Gabriel, SDG’nin anlaşmaya uyduğunu ve anlaşmaya göre başka operasyonların olmaması gerektiğini kaydetti.

Suriye hükümeti ile müzakereler yürüteceklerini ifade eden Gabriel, “DSG Suriye ordusuna bağlanacak mı? sorusuna” verdiği yanıtta, “Net bir şey yok yürütülecek müzakerelerde belli olacak. Şu anda sadece sınırların korunmasına yönelik bir anlaşma yapıldı. Türkiye’nin tehditlerinin sona erdirilmesinin ardından konuşulacak” değerlendirmesinde bulundu.

Gabriel, Özerk Yönetim’in geleceğinin Suriye hükümeti ile yapılacak müzakerelerde belli olacağını belirtti.

Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz