Duhok ve Zaho’daki Hristiyan köyler çatışmalar nedeniyle boşalıyor

Berwari Bala bölgesinde yer alan ve 30 haneden oluşan Hıristiyan nüfusun yaşadığı Yat köyünde sadece bir aile kaldı. Diğer aileler, PKK ile Türkiye arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle köyü terk etti.

Duhok ve Zaho’daki Hristiyan köyler çatışmalar nedeniyle boşalıyor

Xoşaba Yaqo ve eşi 6 yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadıktan sonra, Yat köyündeki evlerine ve mülklerine dönmeye karar verdi. İki yıldır burada yaşayan aile köydeki bağları ve meyve bahçeleri ile ilgileniyor.

Xoshaba Yaqo, “Bu benim toprağım, bağım, dağlarım ve ülkem. Burada Müslüman ya da Hristiyan fark etmeksizin hepimiz birbirimizi tanıyor ve birbirimize yardımcı oluyoruz. Köyün kendi içinde korku yok ama köyün dışında tehlike var” diye konuştu.

Berwari Bala bölgesindeki 8 Hristiyan köyü, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle son 30 yılda boşaltıldı. Köylerde eskiden 30 ila 50 aile kalıyordu. Ancak şimdi bu sayı 3 ile 15 aileye düşmüş durumda.

Hristiyan vatandaş Sedun Şilemon, "Durum sakinleşirse sadece köyümüzdeki 20'den fazla aile topraklarına geri dönecek. Bazı aileler geçen yıl dönmeye karar verdi, ancak son saldırılar nedeniyle yeniden tereddüte düştüler” dedi.

Avustralya'da yaşayan Dûrê köyünden Petros Iwena ise telefonla Rûdaw'a verdiği bilgide, Türkiye ile PKK arasında devam eden savaş nedeniyle 20 yıl önce köyünü terk ettiğini söyledi.

Petros Iwhena, eskiden yoksulluk olmasına rağmen hayatın o zamanlar daha iyi olduğunu söylüyor.

Duhok ile Zaho bağımsız idaresinde 45 Hristiyan köyü bulunuyordu. Ancak Türkiye ile PKK arasındaki 30 yıllık çatışmalar nedeniyle 17 köy tamamen boşaltıldı. /Rudaw