ENKS’den Mazlum Abdi’nin çağrısına yanıt

ENKS Başkanı Siud Mela, DSG Genel Komatanı Mazlum Abdi’nin Kürt taraflar arasındaki diyaloğun yeniden başlaması yönündeki çağrısını olumlu bulduklarını söyledi.

ENKS’den Mazlum Abdi’nin çağrısına yanıt

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Siud Mela, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin açıklamalarının ENKS ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacağını belirtti.

Her iki taraf arasındaki çelişkilerin karşılıklı anlaşma ile sona ermesini umduklarını vurgulayan Mela, ENKS olarak görüşmelerin yeniden başlamasından yana olduklarını ifade etti.

Haco: Rojava'ya dönüş gerçekleşebilir

ENKS Dışilişkiler Komitesi üyesi Siyamend Haco da, Abdi’nin açıklamaları ile taraflar arasındaki olumsuz atmostefin ortadan kalkacağını söyledi.

Haco, “Diyaloğun bu zamana kadar durmuş olması ABD tarafının durumuna bağlıydı. Bildiğiniz gibi ABD görüşmelerde arabuluculuk rolü üstleniyor, kendileri de toplantılarda hazır bulunuyorlardı” dedi.

Mazlum Abdi’nin Roj Peşmergeleri hakkındaki sözlerine de değinen Siyabend Haco, “Duhok anlaşması Rojava’da Roj Peşmergelerinin de katılımı ile bir askeri güç oluşturulmasını öngörüyor. Fakat ayrıntılar görüşmelerde tarafların sunacağı planlarla netleşecek. Duhok Anlaşması temel alınırsa Roj Peşmergelerinin de Rojava’ya dönüşü gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

ENKS Dışilişkiler Komitesi üyesi Siyamend Haco, Kürt taraflar arasındaki görüşmelerin ABD, Avurpa Birliği, Fransa ve Almanya gibi ülkelerle görüşmelerde dile geldiğini ifade ederek, tüm uluslararası tarafların bu görüşmelere önem verdiğini söyledi.

Abdi’nin çağrısı

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Rojava Özerk Yönetimi’ne yakın bir medya organına yaptığı açıklamada, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) yetkililerine Kürtler arası müzakereleri başlatma çağrısında bulundu.

Kürtler arası diyaloğun önemine değinen Abdi, müzakerelere olan desteklerini devam ettireceklerini ifade etti.

Roj Peşmergelerinin Rojava’ya dönmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mazlum Abdi, “ENKS ve PYNK sorunlu maddeleri medya önünde değil müzakere masasında konuşmalı. Medya üzerinden karşılıklı suçlamalar olumsuz bir atmosferin doğmasına neden oluyor. Özellikle de askeri ve peşmergelerle ilgili konuların çözümü daha önce belirlendiği gibi Duhok Anlaşması’na göre olmalı” dedi.

“ENKS ve PYNK’li kardeşlerimize çağrıda bulunuyorum” diyen Abdi, sorumluluk ruhuyla davranarak müzakere masasına dönülmesini istedi.