Erbil Ticaret ve Sanayi Odası ile Batman ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği protokolü

Batman ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası ile Batman ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği protokolü

Batman ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Temaslarda bulunmak üzere Kürdistan'a ziyaret gerçekleştiren Batman ve Diyarbakırlı iş insanları, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Taraflar arasında önceden hazırlanan ve Erbil-Diyarbakır-Batman arasındaki işbirliğini artırmayı hedefleyen protokol imzalandı.

Protokolün imza törenine Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Erbil Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye'den 100'e yakın iş insanı katıldı.

BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Demir yaptığı açıklamada, iş birliği protokolüyle Türkiye ile Kürdistan arasındaki ticaret hacmini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin daha yükseğe çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Abdulkadir Demir, Kürdistan piyasasındaki büyük pazar payını elde etmek için çabaladıklarını dile getirdi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kaya da buradaki temaslarının temel hedefinin iki ülkenin iş insanlarının bir araya getirerek ortak ticaret alanları oluşturmak ve ortak yatırımları hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Irak merkezi hükümetinin, perşembe günü çifte gümrüklemeye sebebiyet verip, Türkiye'deki iş insanlarını zora sokan mekanizmanın ortadan kaldırılmasından memnuniyet duyduklarını aktaran Mehmet Kaya, ”Irak'ın bu uygulamayı ortadan kaldırması kararı yeniden ticaret hacminin artırılmasını tetikleyecektir” dedi.

Uygulamanın ortadan kaldırılmasının yeni fırsatları oluşturacağına dikkati çeken Kaya, özellikle Türkiye'nin Irak'ın orta ve güneyi kesimlerine olan ticaret hacmini artıracağını söyledi.

Protokole evsahipliği yapan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayyat ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemine değinerek, Kürdistan’ın Türkiye ile güçlü bir ticaret ilişkisinin bulunduğunu hatırlatarak, ticari ilişkinin tüm alanlarda geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.