Erbil’de kritik güvenlik toplantısı; Türkiye ile İran sınırlarındaki durum ele alındı

Irak ile Kürdistan Bölgesi yetkilileri, İran ve Türkiye sınırlarında güvenliği sağlayacak mekanizmayı görüştü. Görüşmelerde sınır bölgelerinde atılacak adımlar ele alındı.

Erbil’de kritik güvenlik toplantısı; Türkiye ile İran sınırlarındaki durum ele alındı
Foto: Rudaw

Irak İçişleri Bakanı Abdulemir eş-Şemmeri başkanlığında üst düzey bir güvenlik heyeti dün başkent Erbil’e geldi. Heyette, Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kara Kuvvetleri ve Sınır Muhafızları Komutanlığı’ndan komutanlar yer aldı.

Heyet, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rebar Ahmad’in yanı sıra güvenlikten sorumlu askeri yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdi. 

Toplantının ardından Irak Güvenlik Medya Ağı Başkanı Korgeneral Saad Main, Irak Sınır Muhafızları Komutanı Muhammed Abdulvahab Sukar Sadi, Irak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafeci, Irak Sınır Muhafız Kuvvetleri 1. Bölge Komutanı Yarbay Hamid Dizeyi ortak basın toplantısı düzenledi.

Korgeneral Main: Sınır güvenliğinin ayrıntıları tatışıldı

İl önce söz alan Korgeneral Saad Main, ziyaretin amacının “Irak'ın Türkiye ve İran ile olan sınırında güvenliğin sıkılaştırılmasına ilişkin mekanizmayı görüşmek ve ana hatlarını çizmek" olduğunu söyledi.

Son derece önemli toplantı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Main, “Sınır Muhafızları ile sınır bölgesinde sağlanacak güvenlik önlemlerinin askeri ve diğer lojistik detayları da dahil olmak üzere birçok detay tartışıldı” dedi.

Irak Sınır Muhafızları, üç bölge komutanlığı şeklinde sevk ve idare ediliyor. Kürdistan Bölgesi sınırlarının korunmasından sorumlu olan 1. Bölge Komutanlığın merkezi Erbil'de bulunuyor ve yaklaşık 6 bin 500 askeri bulunuyor.

Sadi: Güçlerimizin sayısını artırıp sınırın sıfır noktasına yerleşeceğiz

Irak Sınır Muhafızları Komutanı Muhammed Abdulvahab Sukar Sadi de, 1. Bölge Sınır Muhafız Komutanlığına destek olmak için büyük çaba sarf edildiğini söyledi.

Sadi, “Bu destek, Irak'ın Türkiye ve İran ile olan sınırlarındaki güçlerimizin sayısının artırılması, sınırın sıfır noktasına konuşlandırılması, termal kamera, araç ve özel teçhizat dahil tüm ihtiyaçların karşılanması yoluyla sağlanacaktır” diye belirtti.

Irak Sınır Muhafızları Komutanı, sınırda görev yapacak birliklerde yer alacak askerlerin İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak mekanizma ile belirleneceğini aktardı.

Tümgeneral Hafeci: Önümüzdeki hafta başlıyoruz

 Irak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafeci de, daha önce Türkiye ve İran sınırlarında güvenlik mekanizmaso üzerinde çalıştıklarını hatırlattı.

Tümgeberal Hafeci, "Bugün Erbil'de gerçekleştirdiğimiz toplantı nedeniyle iyimseriz. Amaç, sınır güvenliğini sıkılaştırma sürecini hızlandırmaktı. Bunun için gerekli fonları sağlayarak en az önümüzdeki hafta başlamak istiyoruz” dedi.

Dizeyi: Bağdat iki sınır alayı kurulması kararı aldı

Sınır Muhafızları 1. Bölge Komutanlığı, Zaho'dan Xaneqin'e kadar olan sınırların güvenliğinden sorumlu.

Sınır Muhafız Kuvvetleri 1. Bölge Komutanı Yarbay Hamid Dizeyi, “Altı ay önce çok ciddi bir şekilde sınırlar güvenliği konusunu konuştuk. Bugün nihai karara vardık. Yakın zamanda sınırlardaki noktalara yerleşmeye başlayacağız. Kürdistan Bölgesi ve merkezi hükümet, ortak bir mekanizma üzerinde anlaşmaya vardı” açıklamasını yaptı.

Dizeyi, Irak İçişleri Bakanlığının sınır bölgelerindeki güvenlik boşluğunu doldurmak için iki alay oluşturmaya karar verdiğini aktardı.