MSB'den 'Pençe Kilit Operasyon' bölgesindeki çatışmalara ilişkin açıklama: 5 asker yaşamını yitirdi

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki 'Pençe Kilit Operasyon' bölgesinde yaşanan çatışmada 5 asker ve 12 PKK’linin yaşamını yitirdiğini, 3'ü ağır 8 askerin de yaralandığını duyurdu. MSB daha sonra hayatını kaybeden asker sayısının 6'ya yükseldiğini kaydetti.

MSB'den 'Pençe Kilit Operasyon' bölgesindeki çatışmalara ilişkin açıklama: 5 asker yaşamını yitirdi

Hayatını kaybeden asker sayısı 6'ya yükseldi

MSB’den yapılan açıklamada "Pençe-Kilit" operasyonunun devam ettiği Zap, Metina ve Avaşin bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgesinde PKK'lilerle yaşanan çatışmada 5 askerin hayatını kaybettiği, 3'ü ağır 8 askerin de yaralandığı bildirildi.

MSB’den yapılan ikinci açıklamada çatışmada ağır yaralanan bir askerin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiği kaydedildi. Son açıklamayla birlikte hayatını kaybeden asker sayısı 6’ya yükselmiş oldu.

Yaralılarımız hastaneye sevk edildiği bilgisine yer verilen açıklamada ayrıca çatışmalarda 12 PKK'linin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

Amedi ilçesi yakınında şiddetli çatışma

Amedi ilçesi Sergelî köyüne 2 kilometyre mesafede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında şiddetli çatışma çıktı.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Sergelî köyü sakinlerinden Şervan Sergelî, 16.30 sularında Amedi ilçesine bağlı Sergelî köyü yakınındaki TSK’ya ait askeri noktanın bulunduğu Sora Sigêrê Tepesi çevresinde PKK ile askerler arasında çatışmaların başladığını söylemişti.

Çatışmalara ilişkin henüz PKK'den bir açıklama yapılmadı. PKK'ye yakın haber kaynakları Zap bölgesinde çatışmaların sürdüğünü bildirdi. 

MSB dün, PKK’lilerce düzenlenen taciz neticesinde Piyade Uzman Çavuş Samet Aslan’ın hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

TSK'nin Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonları

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da, Erbil’in Soran ilçesi sınırları içerisinde bulunan Hakurk bölgesinde PKK’ye yönelik “Pençe” adıyla operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip üs kurdu.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla yeni operasyon başlatıldı.

TSK, 17 Nisan 2022'de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla operasyonlarda yeni bir aşamaya geçildiğini bildirdi.