Koalisyon Güçlerinin Peşmergeye yardımı yüzde 25 azaldı

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Bahtiyar Muhammed, Peşmerge Bakanlığı ile Pentagon arasında yapılan anlaşmaya göre Koalisyonun Peşmerge güçlerine yaptığı mali yardımın yüzde 25 oranında azaltıldığını, yardımların 2026 yılında tamamen kesileceğini söyledi. Muhammed, Peşmerge Güçlerinin yeniden birleşmesi halinde anlaşmanın yenilenebileceğini belirtti.

Koalisyon Güçlerinin Peşmergeye yardımı yüzde 25 azaldı

ABD Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre ABD Peşmergeye aylık 20 milyon dolar nakit ödenek gönderiyordu. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yarbay Bahtiyar Muhammed, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, koalisyon yardımının geçen yılın Ekim ayından bu yana aylık 15 milyon dolara düşürüldüğünü söyledi.

Yarbay Bahtiyar Muhammed, Ekim 2022'de Pentagon ile Peşmerge Bakanlığı arasında Peşmergeye aylık 20 milyon dolar nakit yardımı ve yıllık yüzde 25 oranında kesintiyi öngören bir anlaşma imzalandığını söyledi. Geçen yılın ekim ayında yardımlar yüzde 25 oranında azaltılmıştı, 2026 yılının ekim ayında ise yardımlar tamamen kesilecek.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Muhammed, koalisyonun mali yardımın yanı sıra Peşmerge güçlerine silah ve mühimmat ve danışmanlık eğitimi sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yarbay Bahtiyar Muhammed

Bahtiyar Muhammed  "Anlaşma yeniden yenilenebilir. Yardımlar 2026'dan sonra da devam edebilir. Anlaşmaya ne ölçüde uyulacağı Kürtlerin elinde” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri sözlerini şöyle sürdürdü:

“"Kürtlerin Irak güçleri ve Koalisyon işe iyi bir koordinasyon içerisinde olması gerekiyor. Anlaşmanın yenilenmesinin önemli bir koşulu da Peşmerge güçlerinin birleşmesi. O zamana kadar bütün güçlerimizi birleştirip şartları uygulayabilir miyiz? Herhangi bir zamanda anlaşmanın yenilenmesi için Irak hükümetinin onayının olması gerekiyor.”

2014 yılından bu yana Kürdistan Bölgesi'nde IŞİD'e karşı mücadelede bulunana ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Güçleri Peşmerge Güçlerine çeşitli alanlarda yardımda bulunuyor. /Rudaw