Erdoğan: Doğu Akdeniz'de çözümün yolu, diyalog ve müzakeredir

Erdoğan: Doğu Akdeniz'de çözümün yolu, diyalog ve müzakeredir

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Akdeniz'de gerginliği artıran Türkiye değil, Türkiye'yi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yok saymaya çalışan Rum-Yunan zihniyetidir” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuştu.

Erdoğan, Doğu Akdeniz'de çözüm yolunun, diyalog ve müzakere olduğunu söyledi.

“Sağduyu ve aklıselimle hareket edilirse herkesin hakkını koruyarak kazan-kazan temelli bir formül bulunabilir” diyen Erdoğan, asla gereksiz macera veya gerilim aramadıklarını ifade etti.

Erdoğan, sözlerine şunları ekledi:

“Türkiye’nin dış siyasette aktif bir yol izlemesi birilerini rahatsız ediyor. Ülkemizin Doğu Akdeniz’deki haklarını garanti altına alma yolundaki adımları hem iç hem de dış politikada turnusol kağıdına dönüşmüştür.

CHP ülkemize destek vermek yerine Yunan medyasının ağzıyla konuşmayı tercih etmiştir.

Doğu Akdeniz’de Türkiye bugüne kadar ne yaptıysa meşruiyet temelinde ve Libya ile yaptığı mutabakat muhtıraları çerçevesinde yapmıştır.

Hiçbir yabancı ülke şirket ya da geminin deniz yetki alanlarımıza arama çıkarma faaliyetinde bulunamayacağını dile getirdik.

Ancak son dönemde Doğu Akdeniz’e sahili olmayan bir ülkenin kışkırtmalarıyla Yunanistan ve Rum yönetiminin yanlış adımlar attığını görüyoruz.

Çok açık net konuşuyorum şov peşinde koşmayın. Kimse kendini dev aynasında görmemeli. Açık, net konuşuyorum, şov peşinde de koşmamalı.

Şimdiye kadar Yunanistan ile sorunlarımızın çözümünü hep müzakere masasında aradık.

Buradan şu gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum bizim kimsenin hakkında gözümüz yok ancak hiçbir ülkeye de hakkımızı yedirmeyiz.

Oruç Reis’in pazartesi başlattığı çalışma Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı içindedir.

Oruç Reis bölgede 23 Ağustos'a kadar faaliyetlerini sürdürecektir.

Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'de ortaya koyduğu tavır art niyetlidir. Türk kıyılarına 2, Yunan anakarasına ise 580 kilometre uzaklıktaki Meis Adası üzerinden deniz yetki alanı talep etmek akılla ve sağduyu ile izah edilemez

10 km2 bir adanın 40 bin km2 deniz yetki alanına sahip olduğunu iddia etmek komiktir.

Akdeniz'de gerginliği artıran Türkiye değil, Türkiye'yi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yok saymaya çalışan Rum-Yunan zihniyetidir.

Biz asla gereksiz macera veya gerilim aramıyoruz.

Benim batı Trakya’daki soydaşlarımıza saldıranlar bilsinler ki bunun uluslararası hukukla da diğer yöntemlerle de hesabını verirler.

Soydaşlarımızın hukukunu korumak bizim görevimizdir.”