Erdoğan'dan 'Ermenistan' dahil 6 ülkeye çağrı

Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi'ne hitabında "Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırlarının açılmasının Ermenistan'a sağlayacağı faydalar saymakla bitmez" açıklaması yaptı.

Erdoğan'dan 'Ermenistan' dahil 6 ülkeye çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti devam ediyor. Bakü'de Azerbaycan Milli Meclisi’ne hitap eden Erdoğan, "Gelin 6 ülke bir platform kuralım. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan, Gürcistan. Bu platformla bölgede sükunet meydana gelsin. Düşmanlıklar ortadan kalksın" çağrısı yaptı. 

Gürcistan başbakanının bu platform hakkında "sualleri" olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Başbakana dedim ki, Ermenistan ile aramızdaki sıkıntıları biliyorsun. Azerbaycanlı kardeşlerimin sıkıntılarının giderilmesini istiyoruz, Sizin de Rusya'yla sorunlarınızı aşmanızda bu platform yardımcı olacaktır. Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırlarının açılmasının Ermenistan'a sağlayacağı faydalar saymakla bitmez."

Ermenistan İçin De Yeni Bir Dönemin Başlangıcı

Karabağ aynı zamanda, dünyayı kendi siyasi ve ekonomik hırslarının arenası olarak görenlerin hesaplarının bozulduğu yerdir. Üstelik tüm bu gelişmeler, Azerbaycan ile birlikte Ermenistan için de yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Mesela Zengezur koridorunda çalışmaya başlayacak demiryoluyla Ermeniler de kolayca Moskova'ya ve tüm dünyaya ulaşabilecekler. Böylece kendi kendilerine uyguladıkları ablukadan kurtulabileceklerdir.

6 Ülkeli Platform Teklifi

Kardeşimle birlikte teklifimizi yaptık. Neydi teklifimiz? Gelin 6 ülke bir platform oluşturalım, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Gürcistan. Bu platformla birlikte artık bölgede bir sükunet meydana gelsin, düşmanlıklar ortadan kalksın. Burada Gürcistan'ın bazı kendine has sualleri vardı. Son Türkiye ziyaretinde tekrar bunu kendisiyle Sayın Başbakan'la da konuştum. Dedim, 'Bu, Gürcistan'ın da lehine olacaktır. Bu adımı atalım. Bak Ermenistan ile aramızdaki sıkıntıları biliyorsun, ama biz bütün bunlara rağmen Azerbaycanlı kardeşlerimin sıkıntılarının da giderilmesini istiyoruz. Aynı şekilde sizin de Rusya ile olan sıkıntıları aşmanıza bu platform vesile olacaktır.' 'Çalışayım' dedi. 'İyi olur' dedik.

Sınırların Açılması Ermenistan'a Büyük Fayda Sağlar

Bu bölgenin barışa ihtiyacı var. Bunu başarmamız lazım ve Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırlarının açılmasının Ermenistan'a sağlayacağı faydalar saymakla bitmez. Velhasıl bu zaferi herkesin ortak zaferi haline getirmek bizlerin elindedir. Bir daha Kafkasya'nın boynuna kimsenin esaret zinciri vuramaması için önümüze çıkan fırsatları hep birlikte en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Biz bu mücadeleyi kendimiz ve dostlarımızla birlikte 'Dünya beşten büyüktür' diyerek küresel düzeyde de veriyoruz.