Erivan'da binlerce kişi sokakta: Paşinyan'ın istifasını istiyorlar

Ermenistan’da hükümet karşıtı göstericiler, hükümetin Karabağ'daki krizle mücadele şeklini protesto etmek için bugün yeniden Erivan sokaklarına çıktı.

Erivan'da binlerce kişi sokakta: Paşinyan'ın istifasını istiyorlar

Çarşamba günü Karabağ Ermenileri, Bakü'nün saldırısının ardından silahlarını bırakıp askeri güçlerini dağıtmayı kabul etti.

Bu durum Erivan'da hükümet karşıtı kitlesel gösterileri ateşledi; muhalefet partileri Başbakan Nikol Paşinyan'ı Bakü'ye çok fazla taviz vermekle suçlayarak istifasını talep etti.

Muhalefet liderleri Paşinyan'ın görevden alınması için izleyeceleri yol haritasını açıkladılar.

Küçük protestocu gruplar da bu sabah başkent Erivan’daki sokakları kapatarak, Paşinyan'ın günün ilerleyen saatlerinde yapılması planlanan kabine toplantısına katılmasına engel olacaklarını söylediler.

Polis, protesto gösterisini düzenleyen muhalif siyasetçi Andranik Tevanyan'ı gözaltına aldı.

Protestocular ayrıca hükümetin Karabağ'daki Ermeni nüfusla ilgilenmesini ve Karabağ’dan ayrılmalarına yardım etmesini talep ediyor.

Paşinyan ise, yaklaşık 40.000 mülteciyi barındırmak için hazırlıkların yapıldığını ancak öncelikli hedeflerinin "vatandaşlarının evlerinde korkusuzca, güven içinde yaşama olanağına sahip olmalarını sağlamak" olduğunu söyledi.

Nikol Paşinyan Karabağ'da, "insani durumun iyileşebileceğine dair bir umut var" dedi ve durumun "hızla değiştiğini" sözlerine ekledi.

Azerbaycan devlet haber ajansı Azertag, Bakü'nün bölgeye 40 ton insani yardım gönderdiğini ve  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bölgede yaşayan Ermenilerin haklarını garanti altına alma sözü verdiğini bildirdi.

Onlarca protestocu Paşinyan'ın ofisinin önünde gözaltına alındı

Çarşamba ve Perşembe günleri, göstericilerin taş atarak binaya girmeye çalıştığı ayaklanmaların ardından onlarca protestocu Paşinyan'ın ofisinin önünde gözaltına alındı.

Çevik kuvvet polisi ses bombası kullandı ve çatışmaların devam etmesi halinde "özel önlemler" uygulayacakları konusunda uyardı.

Paşinyan dün yaptığı açıklamada, hükümetin isyancılara karşı "kararlı ancak hukuka uygun hareket edeceğini" söyledi.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Benim çağrımla hükümetin çağrısı aynı: sakin olun ve bu duygusal ve zor dönemde hukukun sınırlarını aşmayın" dedi.

Azerbaycan'ın Ermeni nüfuslu Karabağ bölgesi, 1990'lardan bu yana Ermeni ayrılıkçıların kontrolü altındaydı. Ancak 2020'de Bakü, Rusya'nın aracılık ettiği ateşkesle sonuçlanan altı haftalık bir savaşla toprakların büyük kısmını geri aldı. Ermenistan ise otuz yıldır kontrol ettiği bölgeleri terk etti.

Anlaşma Ermenistan'da “ulusal bir aşağılama” olarak görüldü ve muhalefet partileri, Paşinyan'ı yenilgiden sorumlu tuttu.

Salı günü ise Azerbaycan, dağlık bölgenin geri kalanını da almak için askeri bir operasyon başlattı. Ermenistan askeri müdahalede bulunmadı ve ertesi gün Karabağlı Ermeniler silahlarını bırakarak teslim oldu.