Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan İran’ın saldırılarına dair açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan İran’ın başkent Erbil'e yönelik saldırılarına dair açıklama yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan İran’ın saldırılarına dair açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Rudaw’ın sorusu üzerine Çin'in bölgede barış ve istikrarı korumak için Irak'la birlikte çalıştığını ve Irak'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunduğunu bildirdi.

Mao Ning, “İran, Kürdistan Bölgesi’nin  başkenti Erbil'e sivilleri hedef alan füze saldırısı düzenledi. Çin'in bu konudaki tutumu nedir?” sorusuna, “Çin her zaman Irak'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve korunmasını savundu. Bölgede barış ve istikrarın korunması için hep birlikte çalışacağız” cevabını verdi.

Sözcü Mao Ning, “Çin'in Suriye ve Türkiye ile iyi ilişkileri var. Türkiye, Suriye'nin Kürt bölgelerine saldırmaya devam ediyor. Çin bölgedeki durumu sakinleştirmeye mi çalışıyor?” sorusu üzerine de “Çin, Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne etkin bir şekilde saygı gösterilmesi ve korunması amacıyla uluslararası ilişkilerin, uluslararası hukukun yanı sıra BM Şartı'nın temel ilkeleri temelinde ele alınmasını her zaman savundu. Terörle mücadele faaliyetleri uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülmelidir” diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Türkiye'nin Rojava’daki alt yapı tesislerine yönelik devam eden hava saldırılarına ilişkin de terörle mücadele faaliyetlerinin uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenledi. Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi ve Dizayi’nin evinde bulunan Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ve Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda toplamda 16 sivil de yaralandı.