Felah Mustafa: ABD'nin Peşmergeye desteği devam edecek

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Dışişlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Felah Mustafa, Washington'da görüştükleri tüm ABD’li yetkililerin Kürdistan Bölgesi'ne desteklerini yinelediğini söyledi. Mustafa, ABD'nin Peşmerge Bakanlığı'na yardımlarının da devam edeceğini belirtti.

Felah Mustafa: ABD'nin Peşmergeye desteği devam edecek

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri başkanlığındaki heyet bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere bir kaç gündür ABD’de bulunuyor.

Heyette yer alan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Dışişlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Felah Mustafa, görüşmelerin içeriği hakkında Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurda’ya açıklamalarda bulundu.

Mustafa, “Hem Irak ve hem de Kürdistan Bölgesi ABD ile uzun vadeli stratejik ilişki istiyor. Washington'da görüştüğümüz tüm yetkililer de Kürdistan Bölgesi'ne desteklerini yineledi” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) heyetinin ziyareti, ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında ortak bir komite olan İcra Yönetim Komitesi'nin 29-01-2024 tarihinde yaptığı toplantıya denk geliyor.

Heyetin ziyareti, Ocak sonunda ABD Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında, Peşmerge güçleri içerisinde reform konusunu ele almak için Erbil’de gerçekleştirilen İcra Komitesi toplantısının ardından geldi.

Sürecin olumlu yönde ilerlediğini kaydeden Mustafa, “Her iki tarafın bekledikleri düzeyinde olmasa da ilerleme var ve program belirlenen şekilde yürüyor. Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi süreci uzun soluklu bir süreç. Aslında sürecin daha hızlı ilerlemesini bekliyorduk, önemli olan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın bu süreci destekliyor olmasıdır” diye konuştu.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, IŞİD'e karşı mücadelenin başladığı 2014 yılından bu yana Peşmerge güçlerinin terörle mücadelesine destek veriyor. Pentagon da Peşmerge ve Irak ordusunun silahlandırılması ve eğitimine yönelik özel bütçe ayırıyor.

Mustafa, "Mevcut programa göre Peşmerge güçlerine yardımları devam edecek. ABD'nin Irak ordusuna verdiği desteğin Kürdistan Peşmerge güçlerini de kapsayacak çünkü Peşmerge Irak savunma sisteminin resmi bir parçası” dedi.

Hamas ile İsrail arasındaki 7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından Irak ve Suriye’de İran'a yakın milis güçler, ABD'yi hedef alıyor. Şiilerin çoğu ABD ve koalisyon güçlerinin artık Irak'tan ayrılması gerektiğini söylüyor.

Felah Mustafa bu konuda, "Koalisyon güçleri Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 10 yıldır görev yapıyor. Elbette ABD ve Irak tarafının birlikte oturup durumu değerlendirmesi ve ilişkilerinin geleceğini belirlemesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

Irak hükümeti ile ABD arasında nihai bir karara varılması için mutabakata ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mustafa, tehditler objektif bir şekilde değerlendirildikten koalisyon güçlerinin geleceği hakkında karar verilebileceğini söyledi.

Mustafa, “Irak egemen bir devlet ve bunu savunmalı. Biz de ihlallerin son bulması için Irak merkezi hükümeti ile yakından çalışıyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Şubat’ta yapılması kararlaştırılan parlamento seçimlerini denetleyecek olan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Irak Federal Mahkemesi’nde Kürdistan Parlamentosu Seçim Yasası ile ilgili devam eden dava nedeniyle seçimlerin belirlenen takvimde yapılamayacağına karar vermişti.

Felah Mustafa, seçim için Federal Mahkemenin kararını beklediklerini, daha sonra uygun bir tarihin belirleneceğini söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Ziyad Cabbar geçen yıl Kürdistan Bölgesi Seçim Yasası’na yönelik itirazı Irak Federal Mahkemesi’ne taşımıştı.

KYB’nin Seçim Yasası’nda itiraz ettiği maddelerden biri seçim sistemi ve kotaların dağılımı ile ilgili.

Kürdistan Bölgesi, tek bölge şeklinde seçim yapılıyor. Ancak KYB, Irak Parlamentosu seçimlerinde olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’nin üç bölgeye (Erbil, Süleymaniye, Duhok) ayrılmasını, Türkmen ve Hristiyan kotalarının da buna göre dağıtılmasını talep ediyor. Ancak Kürdistan Demokrat Partisi ve bileşenler bu düzenlemeye itiraz ediyor. /Rudaw