Hiltermann: ABD Suriye'den çekilecek,Kürtler artık sorunlarını çözmeli

Uluslararası Kriz Grubu'nun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann, savaşın sona ermesiyle ABD'nin Suriye'den çekileceğini söyledi.

Hiltermann: ABD Suriye'den çekilecek,Kürtler artık sorunlarını çözmeli

Rojava (Suriye Küridstanı) ziyareti sonrası Rûdaw'a konuşan Hiltermann, "ABD bir karmaşaya sokmuş kendini. PKK'nin bir kolu olan YPG'ye yardım ediyor ki PKK ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor” dedi.

ABD'nin IŞİD'in bitirilmesini beklediğini ve hemen ardından bölgeden çekileceğini söyleyen Hiltermann, "Bu durumda Kürtler sorunlarını artık kendileri çözmeli” diye konuştu.

Joost Hiltermann ABD'nin önceliğinin IŞİD'le savaş olduğunu belirterek şunları söyledi:

"ABD bütün imkan ve kaynaklarını bu amaç için kullanıyor. Bu yüzden bazen tuhaf ittifaklara giriyor. Örneğin ABD YPG'yle müttefik olmuş ki YPG PKK'ye bağlı ve ABD Hükümeti'ne göre PKK bir terör örgütü. Aynı zamanda ABD'nin Kürdistan Bölgesi ve buradaki partilerle uzun ve güçlü ilişkileri var. İki taraf arasında denge gözetilmeli.

ABD zorlu bir konumda. Bütün tarafları memnun etmeye çalışıyor. Rakka, Menbic ve Deyr ez-Zor'u IŞİD'den temizlemek için YPG'ye askeri destek veriyor. Bu dengelerin gözardı edildiğini gösteriyor ama savaş bitince ABD çekilecek. Bu durumda Kürtler sorunlarını artık kendileri çözmeli.”