Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: İran'a acil olarak 'yeter' denmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian bugün yaptığı açıklamada İran’ın nükleer silah elde etme sürecinde olduğunu söyleyerek “Acilen İranlılara bunun yeterli olduğunun söylemesi gerektiğini” vurguladı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı olarak çekildiği Viyana Anlaşmasına geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: İran'a acil olarak 'yeter' denmeli
Le Drian, Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda Tahran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin endişelerini dile getirerek derhal bir karşılık vermeye ve ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın görevlerini devralır devralmaz 2015 yılında imzalanan anlaşmaya geri dönmesine yönelik çağrıda bulundu.
 
Le Drian “İran -bunu açıkça söylüyorum- nükleer bir güç elde etme sürecinde” dedi.
 
Le Drian “Haziran ayının ortasında İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Bu yüzden İranlılara bunun yeterli olduğunun söylenmesi gerekiyor ve İran ile ABD’nin Viyana Anlaşması’na geri dönmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması lazım” dedi.
 
Söz konusu anlaşma, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların, bu ülkenin nükleer silahlara sahip olmasını engellemek için birtakım önlemler alınması karşılığında kısmen kaldırılmasını öngörüyor. Ancak Trump, 2018’de tek taraflı olarak bu anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu.
 
Fransa Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Trump yönetimi bu anlaşmadan geri çekilerek İran üzerinde -ABD Başkanı’nın deyimiyle- azami baskı uygulama stratejisini seçti. Elde edilen sonuç, bu stratejinin yalnızca riski ve tehdidi artırması oldu. Bu yüzden bu mekanizmayı durdurmalıyız. Bu yeterli olmayacak. Balistik silahların yayılması ve İran’ın bölgedeki komşularının istikrarını sarsması konusunda zorlu müzakereler yapılması gerekecek. Bu tür dosyaların takvimi konusunda gizlilik esasına bağlıyım, ancak bu acil bir mesele.”
 
İran çarşamba günü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA), reaktörlerden biri için yakıt olarak uranyum üretiminde ilerleme kaydettiğini bildirdi. Bu adım 2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin yeni bir ihlali sayılıyor.
Şarkul Avsat