Fransa’dan sonra Almanya: ‘Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu yasaklansın’

Ermeni Soykırımını anma etkinliğinin saldırıya uğramasının ardından Ülkü Ocakları’nı yasaklayan bir karar alan Fransa’nın ardından benzer bir talep de Almanya’dan geldi.

Fransa’dan sonra Almanya: ‘Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu yasaklansın’

Sol Parti, Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’nun yasaklanmasını istedi.

DW Türkçe’nin haberine göre Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen tarafından yapılan açıklamada "Federal Hükümet derhal Fransa örneğini izlemeli ve bu ülkedeki 'Bozkurtların' çatı örgütü olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu'nu (ADÜTDF) yasaklamalı" dedi.

Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu bünyesinde yaklaşık 170 yerel dernek ve 7 bin üye bulunduğunu belirten Dağdelen, federasyonun “en büyük aşırı sağcı, anayasa düşmanı örgütlerden biri" olduğuna dikkat çekti.

Dağdelen, Bozkurtların çatı örgütünün "Kürtlere, Ermenilere, Alevilere, Yunanlara ve Yahudilere karşı tahriklerle Almanya'da kutuplaşmaya ve parçalanmaya hizmet ettiğini" söyledi.

Dağdelen şu ifadeleri kullandı:

"Bozkurtlar, İslamcı iktidar partisi AKP'nin koalisyon ortağı olan, sağcı Türk partisi Milliyetçi Hareket ile ve farklı düşünenleri takip eden ve terörize eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevresinin bir bölümüyle yakından ilişkilidir. İslamcı ve faşist örgütlere sıfır tolerans gösterilmelidir.”

Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu 18 Haziran 1978'de Frankfurt'ta kurulmuştu.

Fransa'da Ülkü Ocakları'nın resmen yasaklanmasının üzerine Türkiye'den tepki gelmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı "Fransız Hükümeti tarafından lağvedildiği açıklanan ‘Bozkurtlar’ isimli bir hareket olmadığı esasen bilinmektedir. Alınan bu karara karşı en sert şekilde mukabele edeceğimizi vurguluyoruz" demişti.