Gare’de rehinelerin öldüğü mağaranın görüntüleri paylaşıldı

Gare’de, PKK’nin alıkoyduğu 13 kişinin hayatını kaybettiği mağaranın görüntüleri paylaşıldı. Gare’deki çatışmada yaşamını yitiren PKK’lilerin kimlikleri açıklandı. Öte yandan PKK’li Murat Karayılan’ın bugün Gare operasyonu hakkında açıklama yapacağı öne sürüldü.

Gare’de  rehinelerin öldüğü mağaranın görüntüleri paylaşıldı

Türk Silahlı Kuvetleri’nin (TSK) 10-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Gare Dağı bölgesinde PKK’ye yönelik operasyonda 1’i Kürdistan Bölgesi vatandaşı 13 rehinenin tutulduğu mağaraya ait görüntüler ilk defa örgüte yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı (ANF) ve diğer bazı sosyal medya hesapları tarafından paylaşıldı.

ANF’deki haberde, mağaranın bir kez daha TSK’ya ait savaş uçakları, helikopterler ve SİHA’larca bombalandığı vurgulandı.

13 PKK’linin kimliği açıklandı

PKK’nin askeri organizasyonu Halk Savunma Merkezi (HSM), daha önce yaptığı açıklamada, Gare’deki çatışmalarda, 6’sı Siyanê köyün rehinelerin tutulduğu kampta olmak üzere 15 örgüt üyesinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

HPG Basın İrtibat Merkezi, yaşamını yitiren 14 örgüt üyesinin kimlik bilgilerini açıkladı. Açıklanan isimler arasında Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da bahsettiği kamp sorumlusu “Şoreş” kod adlı Kamuran Ataman da bulunuyor.

HPG’nin açıkladığı örgüt üyelerinin isimler şunlar:

Şırnak Beytüşşebap doğumlu “Şoreş Beytüşşebap” kod adlı Kamuran Ataman

Kars doğumlu “Cudi Serhat” kod adlı Nedim Kılıç

Şırnak doğumlu “Bawer Elkê” kod adlı Ergin Durmuş

Rojhılat’ın Xoy kenti Kotol doğumlu “Erdal Rojhılat” kod adlı Erselan Xanizade

Mardin doğumlu “Argeş Roni” kod adlı Sefkan Kaya

Van doğumlu “Avareş Van” kod adlı Gökhan Kol

Van doğumlu “Seyfi Polat” kod adlı Ferhat Aslan

Van doğumlu “Arhat Amed” kod adlı Mehmet Ali Algör

Diyarbakır doğumlu “Rojhat Musyan” kod adlı Bayram Elhaman

Bingöl doğumlu “Xeyri Çewlik” kod adlı Emrah Ordu

Rojava Kobani doğumlu” Delil Kobani” kod adlı Ewni Mahmud

Rojava Derik doğumlu “Xabur Derik” kod adlı Cabbar İsmail Muhammed

Rojava Kobani doğumlu “Rêber Kobani” kod adlı İbrahim Muhammed Osman

Rojava Efrin doğumlu “Seydo Refik” kod adlı Hogır Nesan

Karayılan açıklama yapacak

Öte yandan PKK’ye yakınlığı ile bilinen sosyal medya hesaplarından PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’ın bugün akşam Avrupa’da yayın yapan bir televizyon kanalına Gare operasyonuna ilişkin açıklama yapacağı aktarıldı.

Sözkonusu hesaplar, Karayılan’ın Gare’de bombalanan mağaranın bağımsız bir heyet tarafından incelenmesini talep edeceğini öne sürdü.

Gare operasyonunun ardından konuşan Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Gare Murat Karayılan’ın özel karargahı” demişti.

Rehinelerin öldürülmesi konusu tartışmaya yol açtı

Gare operasyonu esnasında PKK’nin değişik tarihlerde alıkoyduğu ve aralarında asker ve polislerinde bulunduğu13 rehinenin hayatını kaybetmesi tartışma konusu olmuştu.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te yaptığı konuşmada PKK’nin rehineleri operasyon esnasında infaz ettiğini belirterek, “Olabildiğince teslim olma esasına dayalı bir şekilde ilerleme geliştirildi. Ve nihayet 13 vatandaşımızın şehit edildiği bölgeye girildi. Girildiğinde 13 vatandaşımızın naaşı görüldü” demişti.

Akar, yakalanan 2 PKK’linin de rehinelerin kamp sorumlusu Şoreş tarafından öldürüldüğünü itiraf ettiğini belirtmişti.

Ancak, PKK, rehinelerin Türkiye'nin hava saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini savundu.

Halk Savunma Merkezi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadler kullanıldı:

“Türk güvenlik kuvvetlerine mensup savaş esirlerinin tutulduğu kampa da hunharca bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Türk ordusu bu kampın içinde esirlerin olduğunu bilmesine rağmen yine savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalamıştır. Üç gün boyunca gelişen ağır bombardımanlar, kamp dışında ve içinde gelişen yoğun çatışmalar elimizde esir olarak bulunan MİT mensubu, asker ve polislerin bir kısmının yaşamını yitirmesine yol açmıştır.”

Rehinelerin öldürülmesi muhalefet ile iktidar arasında da tartışma konusu olmuştu.

/ Rudaw