HDP’li Taşçıer: Türkiye’de Kürtler için adalet ve hukuk farklı işliyor

 HDP milletvekili İmam Taşçıer, Newroz’a katıldıkları gerekçesi ile yaşanan gözaltılara tepki göstererek, “Zaten tutuklanmaları için Kürt olmaları yeterli. İktidar Kürtler üzerinde bir terör uyguluyor, gözdağı veriyor” dedi.

HDP’li Taşçıer: Türkiye’de Kürtler için adalet ve hukuk farklı işliyor

Diyarbakır Başsavcılığı’nın talimatıyla Diyarbakır merkezli 6 ilde Newroz kutlamalarında PKK lehine slogan attıkları, yasaklı flamalar taşıdıkları ve polise mukavemet ettikleri gerekçesiyle 105 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bu kapsamda Diyarbakır, Mardin, Urfa, İstanbul, Bitlis ve Batman’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, aralarında Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen’in de bulduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Rûdaw TV’de Hevidar Zana’nın sunduğu bültene katılan HDP Diyarbakır Milletvekili, hakkında gözaltı kararı alınanların çoğunun genç olduğuna dikkat çekerek, “Belli ki çok güçlü geçen Newroz kutlamalarına tahammül edemiyorlar. Bu nedenle Newroz’a katılanlara saldırıyorlar. Newroz komitesine, organize eden HDP yöneticilerine değil, katılımcılara karşı bir operasyon başlatılmış, yaklaşık 70 kişi gözaltına alınmış” dedi.

Newroz’un çok coşkulu geçtiğini belirten Taşçıer, “Bunun dışında bir bahane yok. Zaten Kürt kıyafetleri ile Newroz’a katılıma izin vermediler. Yeşil, sarı, kırmızı flamalar yasaklandı. Ortada bir suç yok ama AKP suç buluyor. Bir hafta önce de Ankara merkezli bir çok ilde operasyon yapıp çok sayıda kişiyi gözaltına aldılar. Asıl amaç Kürt siyasetini kriminalize etmek, korkutmak, sindirmek ve küçültmektir” ifadelerini kullandı.

HDP’li İmam Taşçıer, gözaltına alınanlar arasında HDP’li olmayanların da bulunduğuna dikkat çekerek, “Zaten tutuklanmaları için Kürt olmaları yeterli. İktidar Kürtler üzerinde bir terör uyguluyor, gözdağı veriyor. 2015’ten bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda binlerce Kürt gözaltına alındı, şu an hapisteler. Kürtler örgütlenerek gittikçe güçleniyor ve buna tahammül etmiyorlar. Bu yılki Newroz çok görkemli geçti ve buna tahammül edemiyorlar” yorumunda bulundu.

Tutuklanmalara ve hukuksuzluklara karşı her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerini belirten Taşçıer, konuyu Meclise ve yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Taşçıer, “Türkiye’de Kürtler için adalet ve hukuk yok. Kürtlere farklı bir hukuk uygulanıyor. Türkiye’deki cezaevlerindeki siyasi tutukluların tamamı Kürt. Biz Mecliste bunları dile getiriyoruz, basına anlatıyoruz, hatta Avrupa’daki platformlarda bahsediyoruz. Bakın Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala AİHM kararına rağmen hala tutuklu. Bu demek oluyor ki hukuk ve adalete gözlerini yummuşlar” dedi.