Hizbullah Tugayları'ndan Kürtler'e ABD tehdidi

Hizbullah Tugayları'ndan Kürtler'e ABD tehdidi

Irak'ta Hizbullah Tugayları (Ketaybi Hizbullah) Irak Parlamentosu’nu ABD askerlerinin ülkeden çıkartılması yasasını çıkartmaları konusunda uyarırken, Kürtler’in de ABD güçlerinin ülkede kalmasını desteklemeleri halinde Bağdat’a girmelerine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Irak Hizbullah Tugayları Politbürosu’ndan yapılan açıklamada, “Amerika ile yapılan stratejik anlaşma açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Söz konusu anlaşmanın fes edilmesi gerekiyor” denildi.

“Yaralı halkımızın bugün gerçekleşecek parlamento toplantısında çıkacak iradeyi bekleyelim. Bu oturumun dünyadaki ilk terör devleti tarafından kanları dökülen evlatlarımızın onurunu koruyacağını umut ederek, Irak’ta devrim niteliğinde karar olmasını diliyoruz” denilen açıklamada, Irak Parlamentosu’nda ABD askerinin ülkeden çıkartılması için oylamanın önemine değinerek, öneriyi reddeden üyeleri de uyardı.

Kürtler’in de ABD güçlerinin ülkede kalmasını desteklemeleri halinde Bağdat’a girmelerine izin vermeyecekleri konusunda tehdit edilen açıklamada Hizbullah Tugayları, “Biliyoruz ki bazı Kürt güçleri, (Irak’tan) ayrılma hayaliyle ABD’nin kalmasını istiyor” ifadelerini kullandı.

ABD'nin, 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı yakınına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i öldürmesinin ardından Irak Parlamentosu’ndaki Şii Gruplar, ülkedeki ABD güçlerinin çıkartılması için parlamentoya sunmak amacıyla öneri hazırladı.

Irak Parlamentosu bugün olağanüstü gündemle toplanıyor. Toplantıya Kürt ve Sünni parlamenterler katılmayacaklarını duyurdu.

Hizbullah Tugayları dün de yaptıkları açıklamada, Iraklı güvenlik güçlerinden, yarın akşam saatlerinden itibaren, ABD askeri üslerinden en az bin metre uzakta durmaları talep edilmişti.