HKN Energy Başkan Yardımcısı: Kürdistan petrolünün ihracını bekliyoruz

HKN Energy Başkan Yardımcısı Matthew Zeiss’ "Birkaç hafta içinde Kürdistan Bölgesi'ne petrol ihraç etmeye başlamayı umuyoruz" dedi.

HKN Energy Başkan Yardımcısı: Kürdistan petrolünün ihracını bekliyoruz

Rûdaw Emro Programında soruları yanıtlayan Matthew Zeiss, ABD'nin Kürdistan petrolünün transferi konusunda Erbil ile Bağdat arasında yürütülen müzakerelere katıldığını söyledi.

"Diyalog bizi mutlu ediyor"

HKN Energy Başkan Yardımcısı Zeiss, Erbil-Bağdat arasındaki petrol görüşmelerine ilişkin şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesi'nde petrol taşınması konusunda şu ana kadar yeni bir gelişme olmadı. Bildiğimiz kadarıyla Erbil ile Bağdat arasında konuyla ilgili bir diyalog var. Bu da bizi mutlu ediyor."

"Petrol sorununa bir çözüm bulunmalı" diyen Zeiss, ayrıca Kürdistan'a petrol ihracatının başlamasını sabırsızlıkla beklediklerini de kaydetti.

Zeiss, HKN Şirketi'nin Erbil-Bağda diyaloğuna ilişkin tutumu hakkında şunları söyledi:

"Erbil ve Bağdat'ın sorunun çözümüne yönelik tüm çabalarını destekliyoruz. Irak'ın petrol şirketlerinin masraflarını da  ödemesini bekliyoruz."

"Tüm Irak'ın gelirinde büyük kayıplara neden oluyor"

Öte yandan Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulkhani, Kürdistan'ın petrol ihracatı meselesi için Erbil'e geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Hayan Abdulkheni ve heyetiyle görüştü.

Neçirvan Barzani görüşmede  "Kürdistan Bölgesi petrolünün durdurulması tüm Irak'ın gelirinde büyük kayıplara yol açacaktır. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi petrolünün bir an önce yeniden taşınması önem taşıyor" " uyarısında bulundu.

Hayan Abdulkhani ise Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin petrol ihracatı sorununu ciddi şekilde çözmek istediğini söyledi.

Ne oldu?

Paris'teki Uluslararası Ticaret Mahkemesi (ICC), 25 Mart'ta Kürdistan Petrolünün Ceyhan Limanı'ndan Türkiye'ye taşınmasını durdurdu.

ICC bu kararı Irak'ın talebi üzerine aldı ve o günden bu yana Kürdistan petrolünün yurt dışına ihracatı askıya alındı..

235 gündür ihracatın durdurulmasının Irak'ın gelirine verdiği zarar en az 7 milyar dolar.