HTŞ, savaşı Türkiye'ye taşıyabilir

Şam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Yuva Sputnik'te yayınlanan söyleşisinde, İdlib'e olası bir operasyonda Heyet Tahrir Şam'ın (eski adıyla Nusra Cephesi) savaşı Türkiye'ye taşıyabileceği uyarısında bulundu.

HTŞ, savaşı Türkiye'ye taşıyabilir

Şam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Yuva Sputnik'te yayınlanan söyleşisinde, İdlib'e olası bir operasyonda Heyet Tahrir Şam'ın (eski adıyla Nusra Cephesi) savaşı Türkiye'ye taşıyabileceğinden Türkiye'nin bu bölgeye yönelik operasyon girişimlerine ertelediğini vurguladı.

Prof. Mehmet Yuva’ya göre, Türkiye’nin İdlib’de cihatçı grupları temizleyerek Soçi mutabakatını yerine getirmeme sebebi, 'hedefin Sünniler olduğu' propagandasından çekinilmesi. Şam’ın askerleri saldırıya uğrasa bile Rusya’nın telkinleriyle sabırlı davrandığını belirten Yuva, İdlib’e olası operasyonda HTŞ'nin savaşı Türkiye’ye taşıyabileceğini kaydetti.

İdlib'in neredeyse tamamında kontrolü Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ele geçirmişken, Ankara ile Moskova'nın ortak devriyelerine karşılık Ankara bölgeye bir operasyon yapılmamasında ısrarcı. Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bölgedeki statükoyu bozabilecek ateşkes ihlallerini durdurması için Rusya'ya çağrıda bulundu. Türkiye'nin Soçi mutabakatını yerine getirip getirmemesi meselesine girilmezken, HTŞ'nin Rusya ve Suriye ordularına karşı diğer grupları açıkça cihada çağırması dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Mehmet Yuva, İdlib sahasının çok önemli bir imtihan sahası olduğunu anımsatırken, sürecin hem Türk-Amerikan hem de Türkiye-Rusya ilişkilerine yön vereceğini vurguladı. Ancak HTŞ'nin bölgedeki diğer örgütleri Suriye ordusu ve Rusya'ya karşı cihada çağırdıklarını anımsatan Yuva, buradaki amacın savaşı İdlib dışında taşıma olduğu görüşünde. Yuva, İdlib'de olası bir kargaşada yaşanacak göç dalgasına yönelik açıklamalara da işaret ederken, rakamların operasyonun sonuçları dikkate alınarak abartıldığını da dile getirdi:

"Kaldı ki HTŞ son iki gündür bütün diğer örgütleri Suriye ordusuna karşı cihada çağırmaktadır, Rusya'ya karşı cihada çağırmaktadır, bu savaşı sadece İdlib içinde tutmayalım Halep kırsalına ayrıca Lazkiye'yi de buna katarak saldırıları genişletelim yönünde çağrıları var. Bu çağrılara uymayanları rejimin ajanları, Rusya'nın piyonları, yabancı ülkelerin piyonları, yeteri derecede Müslüman olmamakla itham edebilmektedir. Bu hassasiyetler diğer örgütlerin elemanları üzerinde de ciddi bir etki yaratmaktadır. Siz yola neden çıktınız? Kafir ilan edilen adaletsiz, haksız kabul edilen mevcut nizamı değiştirmek için yola çıktınız. Bunun için de Suriye ordusu ile savaşıyorsunuz. Ama gördüğümüz kadarıyla siz Suriye ordusu ile savaşmaktan ziyade Rusya, İran, Türkiye ve Suriye'nin almış olduğu kararlara uyum sağlama çabası içindesiniz. İdlib'in başka bir önemli özelliği var. Suriye'nin bütün bölgelerinden yani diğer cephelerde savaşı kaybetmiş veya uzlaşma yoluyla orayı terk etmiş İdlib'e taşınmış, bugün Hulusi Akar 3.5 milyondan bahsediyor, bu abartılı bir rakam. Takriben 2 milyon dolayındadır. Ama nedenini anlamakta zorlanıyorum, birileri bu sayıyı gittikçe yükseltmektedirler. Belki de yaşanacak göç dalgasının büyüklüğü ve bunun sadece Türkiye'de değil de Amerika'ya kadar bir tehdit oluşturacağını böylece kamuoyuna bu operasyonun Suriye ayağı tarafından yapılmasının yaratacağı ciddi sonuçları anlatması açısından büyütülmüş olabilir."