Hulusi Akar'dan Şam’a 'Hatay Suriye’nindir' yanıtı

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye Parlamentosu’nun “Hatay Suriye’nin bir parçasıdır” açıklamasına yanıt vererek "Hatay ilimizle alakalı pervasız, anlamsız birtakım açıklamalar duyuyoruz. Bu tür açıklamaların sarhoş narası, koma halindeki birinin sayıklamasından farkı yok" dedi.

Hulusi Akar'dan Şam’a 'Hatay Suriye’nindir' yanıtı

Suriye Parlamentosu, Hatay'ın Türkiye’ye katılmasının 82. yıldönümü vesilesiyle 30 Kasım’da bir açıklama yaparak şehrin ‘işgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğunu’ savunmuş ve açıklamada, ‘Hatay’ın Türkiye'nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı’ belirtilmişti.

Suriye Parlamentosunun bu açıklamasına ilişkin konuşan Akar, şunları söyledi:

"Hatay ilimizle alakalı pervasız, anlamsız bir takım açıklamalar duyuyoruz. Kendini bilmezlerin yaptığı birtakım açıklamalar var. Bu tür açıklamaların sarhoş narası, koma halindeki birinin sayıklamasından farkı yok, bunun hiçbir değeri, kıymetiharbiyesi yok. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ancak bizim toprağımızda gözü olanların da gözlerinin ne hale geldiğini tarihi okuyanlar görür."

Akar, Suriye sınırında

Akar, beraberindeki Türkiye  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geldiği Hatay’da incelemelere ediyor.

Suriye Parlamentosunun açıklamasına Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç yanıt vererek  "Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi'nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Hatay 1939 yılına kadar Fransız egemenliğinde kaldı

Türkiye, Suriye'nin Fransız egemenliğinde olduğu 1939'da Fransa'nın onayıyla İskenderun’da (Hatay) kontrolü ele aldı.

 İskenderun önce bağımsız devlet ilanına gitti, ardından da Türkiye’ye katılma kararı alarak parlamentosunu feshetti.

Türkiye daha sonra buraya “il” statüsü verdi ve adını “Hatay” olarak değiştirdi.

Suriye Parlamentosunun yaptığı yazılı açıklama