İdam edilen Kürd mahkumlardan Pijman Fathi'nin annesi: Oğlumun naaşını verin

İran’ın idam ettiği 4 Kürd siyasi tutukludan Pijman Fathi’nin annesi, Tahran hükümetine oğlunun naaşını aileye teslim etmesi çağrısında bulundu.

İdam edilen Kürd mahkumlardan Pijman Fathi'nin annesi: Oğlumun naaşını verin

29 Ocak’ta İran devleti tüm çağrılara rağmen 4 Kürd siyasi mahkumu Kerec’deki Qızılhesar cezavinde idam ettiğini duyurmuştu. İnfaz başta Kürd kamuoyunda olmak üzere dünya çapında büyük infial yarattı.

İdamlarının üzerinden yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen Kürd tutukluların naaşlarının hala ailelere teslim edilmediği ortaya çıktı.

Pijman Fathi’nin annesi Efsane Yusufi oğlunun cenazesini iade etmesi için hükümete çağrıda bulundu.

"Oğlu büyüdüğünde babasının mezarını bilsin"

Acılı anne "İslam Cumhuriyeti oğlumu idam etti ve şimdi onun cesedinin bana iade edilmesini istiyorum. Oğlumun yeri, adresi belli olsun istiyorum. Yarın oğlu büyüdüğünde babasının mezarını bilsin, ona gösterebileceğim bir mezarı olsun” şeklinde konuştu.

 3 arkadaşı ile birlikte idam edilen Pijman Fathi, Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Sine Vilayetine bağlı Kameran kenti nüfusuna kayıtlıydı.

Evli olan Fathi’nin 5 yaşında bir oğlu var.

Wefa Azerbar, Muhsin Mazlum, Pijman Fathi ve Muhammed Feramerizi 23 Haziran 2022’de Rojhılat’ın Urmiye vilayetinde güvenlik güçlerince gözaltına alınmışlardı.  Tahran 26’ncı Ceza Mahkemesi her 4 Kürd’ü “Allah'a karşı gelmek ve savaşmak" ve “İsrail adına casusluk yapmak” suçlamasıyla idam cezasına çarptırdı.

Hengaw: İranlı yetkililer ailelere çocuklarını bilinmeyen bir yere gömeceklerini söyledi

29 Ocak’ta infazları gerçekleşti İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komala) üyesi Mahabadlı Muhsin Mazlum 27, Dewlanlı Muhammed (Hazhir) Feramerizi 28, Bokanlı Wefa Azerbar 26 ve Kameranlı Pijman Fatihi ise 28 yaşındaydı.

Muhsin Mazlum, Muhammed Feramerizi, Wefa Azerbar, Pijman Fathi

İdamdan iki gün sonra İnsan Hakları Örgütü Hengaw, İran İslam Cumhuriyeti güvenlik teşkilatının 4 mahkumun ailelerine onların bilinmeyen bir yere gizlice gömüleceklerini söylediğini duyurmuştu.

İnsan hakları örgütleri, siyasi ve sivil aktivistler idamı durdurmak için çeşitli protestolar düzenlenmiş, sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütülmüştü. Ancak kampanya ve gösterilere rağmen İran 4 Kürd’ü idam etmişti.

Son sözleri “İdam edileceğiz, yasımızı tutmayın, cesur olun” oldu

Cezalarının infazından bir gün önce mahkumlar aileleri ile görüşmeleri izin verildi.

İddam edilen Kürd mahkum Muhsin Mazlum'un eşi Ciwana Teymesi Rûdaw bültenine katılarak Pijman Fathi’nin yakınları ile yaptığı son görüşmede "İdam edileceğiz, ancak bu gururlu bir ölüm ve sizden yas tutmamanızı, siyah giymemenizi ve cesur olmanızı rica ediyorum" dediğini aktarmıştı.