İdlib pazarlığı: Türkiye Rusya'dan yeni üsler talep etti

Şarkul Avsat gazetesinde yer alan bir analiz-haberde sözde silahsız bölgenin yol haritası için Rusya-Türkiye arasında görüşmelerin gerçekleştiği dile getirilirken, Türkiye'nin gözlem noktalarını boşaltmama konusundaki ısrarını sürdürdüğü dile getirildi.

İdlib pazarlığı: Türkiye Rusya'dan yeni üsler talep etti

Şarkul Avsat gazetesinde yer alan bir analiz-haberde sözde silahsız bölge için yeni bir yol haritası üzerinde Rusya-Türkiye arasında görüşmelerin gerçekleştiği dile getirilirken, Türkiye'nin gözlem noktalarını boşaltmama konusundaki ısrarını sürdürdüğü vurgulandı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov’un, İdlib’deki askeri gelişmelere ilişkin Ankara’yla yapılan görüşmelerin detaylarını paylaşmadığını yazan gazete, Türkiye’nin, Han Şeyhun’da bulunan gözlem noktalarına karşılık Şam-Halep yolunu pazarlık için öne süreceğini kaydetti.

Haberde, kaynaklara dayandırılan bilgiye göre Rus tarafının, bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından “sözde silahsız bölge” için yeni yol haritasının belirleneceği tahmininde bulunduğu belirtildi.

Gazete, Rus basının konuya ilişkin haberlerinde, iki ülke arasındaki görüşmelerde Türkiye’nin Han Şeyhun ve Morek’te 2 yeni gözlem noktası kurmak istediği, rejim güçlerinin elindeki bölgeleri bırakıp İdlib’in güneyindeki El Hebit beldesine çekilmesini talep ettiği ve Ankara’nın Şam-Halep yolu için pazarlık hazırlığında olduğunu bilgilerinin yer aldığını belirtti.

Türk Gözlem üssüne taciz ateşi

Rejime ait savaş uçakları, İdlib'in güneydoğusundaki Maaretinuman ilçesinde yer alan 8 nolu gözlem noktasının yakınına ağır makineli tüfeklerle ateş etti. Atış neticesinde herhangi bir hasar oluşmadı.

Sirman bölgesindeki 8 nolu nokta, rejimin dün kuşatmaya aldığı Han Şeyhun ilçesinin kuzeyinde bulunuyor.

Rejim, 19 Ağustos'ta 8 nolu noktanın güneyindeki Morik'te bulunan 9 nolu noktaya intikal esnasında TSK konvoyuna hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştı.

Suriye ordusu Han Şeyhun’da kontrolü aldı

Suriye rejim güçleri, stratejik öneme sahip Han Şeyhun’da kontrolü ele geçirmesiyle Türkiye’ye ait gözlem noktalarına ulaşan tüm koridorlara hakimiyet tesis ederken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de Han Şeyhun’un rejimin kontrolünde olduğunu doğruladı.

SOHR Başkanı Rami Abdurrahman, rejim güçlerinin bölgede mayın temizleme çalışması yürüttüğü, cihatçıların saldırılarını engellemek için Han Şeyhun’un çevresinde de rejim güçlerinin kontrolü sağladığını açıkladı.