İlham Ahmed: Rojava uçuşa yasak bölge ilan edilmeli

İlham Ahmed: Rojava uçuşa yasak bölge ilan edilmeli

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, İsveçli yetkilerle yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatının engellenebilmesi için uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi.

MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, İsveç'te hükümet yetkilileri ve siyasi partilerle görüşmelerde bulundu.

Ehmed, Çarşamba günü sabah saatlerinde İsveç Parlamentosu'nda grubu bulunan 7 siyasi partinin temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Ehmed, parlamentoda yapılan toplantıda siyasi parti temsilcilerini, Rojava'daki gelişmeler hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirdi.

Rojava halklarını Türkiye'nin saldırılarından korumak için Rusya ve Suriye'yle askeri bir anlaşma yapmak durumunda kaldıklarını söyleyen Ehmed, şunları kaydetti:

”Halkımız ABD ve koalisyon güçleri tarafından arkadan bıçaklandığını biliyor. Bizlere verdikleri sözlerin hiç birini tutmadılar. Olası bir ateşkes Türkiye'nin şimdiye kadar girdiği yerlerde kalmasını öngörürse bu kabul edilemez. Biz halkımızın isteklerini dile getiriyor ve mücadelesini sürdürüyoruz.”

Ehmed, Türkiye'nin Kamışlo'da IŞİD'lilerin kaldıkları cezaevlerini hedef aldığını ve bunun IŞİD'lilerin serbest bırakılmasına neden olduğunu belirtti.

Ehmed, ”Yüzlerce IŞİD'li bombalamalardan faydalanarak cezaevinden kaçtı. Bunlar bölge ve dünyaya yönelik bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Ehmed, İsveç'in Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulamasını ve diplomatik ilişkilerini dondurmasını istedi.

Hultqvist, İsveç Hükümeti ve halkının her zaman Kürtlerin yanında yer aldığını ve Rojava'daki oluşumu desteklediğini vurguladıktan sonra şunları kaydetti:

”Biz tüm kalbimizle sonuna kadar sizinleyiz. Savunma Bakanı olarak sonuna kadar sizinle olacağımızı açıkça ilan ediyorum. NATO bir hafta sonra toplantı yapacak ama bekleyemeyiz. Rojava'daki insani bir kriz. Halk tehlike altında ve bunun engellenmesi gerekiyor. Elimizden ne geliyorsa, insani yardım vb. yapacağız. Ekonomik yaptırım ve diplomatik ilişkilerin dondurulmasını Dışişleri Bakanımızla yapacağım görüşmede değerlendireceğiz.”