İngiltere'nin Erbil Başkonsolosu: Seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekiyor

İngiltere'nin Erbil Başkonsolosu James Goldman, İngiltere'nin Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm taraflarla görüşmelerde bulunduğunu belirterek, bölgede parlamento seçimlerinin "en kısa sürede" yapılması gerektiğini vurguladı.

İngiltere'nin Erbil Başkonsolosu: Seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekiyor

Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık iki yıllık bir gecikmenin ardından 10 Haziran'da parlamento seçimleri yapılacak.

Rûdaw TV’de Nma Nabaz'a konuk olana Goldman, “Buradaki tüm taraflarla, tüm temsilcilerle konuşuyoruz, hepsini dinledik ve farklı bakış açılarını anlıyoruz. Ancak Birleşik Krallık için ve sanırım uluslararası toplum için de önemli olan şey, seçimlerin yapılması gerektiğidir. Ve seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekiyor” dedi.

11 sandalyelik kotanın anayasaya aykırı olduğuna karar verildi

İngiltere Konsolosu Goldman, Kürdistan Bölgesi’nin görev alanının yenilenmesi ve yeniden meşrulaştırılması için seçimlerin yapılmasını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi geçen ay Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda etnik ve dini bileşenlere ayrılan 11 sandalyelik kotanın anayasaya aykırı olduğuna karar vererek sandalyeleri fiilen ortadan kaldırdı.

Goldman, İngiltere'nin yargıyla ilgili konularda yorum yapmasının doğru olmayacağını belirterek, ülkesinin önümüzdeki seçimlerde ve gelecekteki siyasi süreçlerde Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm bileşenlerin haklarının korunmasını sağlamaları konusunda tüm tarafları teşvik ettiğini söyledi.

İktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Mart ayında, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'ne zarar verici olduğu değerlendirilen son kararları nedeniyle yaklaşan seçimlere katılmayacağını açıklamıştı.

Erbil-Bağdat maaş sorunu

 Nakit sıkıntısı çeken Kürdistan Bölgesi, neredeyse on yıl boyunca çoğu kez memur maaşlarını zamanında ve tam olarak ödeyemedi. Petrol ihracatının durması sorunu daha da kötüleştirdi. Kamu sektörü çalışanlarına ocak maaşlarını aldıktan sonra 60 günden fazla bir süre maaş ödenmedi.

Goldman, maaş sorununun Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm insanları etkilemesi nedeniyle "kritik" olduğunu belirtti. İngiltere'nin sorunun çözümü için Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu teşvik ettiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı da pazar günü yaptığı açıklamada, memurların mart ayı maaşlarının ödenmesi için gereken son taksitin Kürdistan Bölgesi'nin hesabına yatırıldığını duyurmuştu.

Birleşik Krallık Başkonsolosu, "Şimdi önemli olan, kaydedilen iyi ilerlemeden, Kürdistan Bölgesi halkının düzenli olarak ödenen maaşa tam güven duyduğu anlamına gelen sürdürülebilir, devam eden bir çözüme geçmemizdir" dedi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi şubat ayında, Bağdat'ın bölgeye federal bütçeden düşen payı ödemeye başlayabilmesi için maaş bordrosunun aylık dökümünü maliye bakanlığına sunması talimatını vermişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nin maaş bordrosunu Federal Yüksek Mahkeme'nin kararıyla çelişmeyecek şekilde finanse etmeye devam etme konusunda istekli olduğunu belirterek, Erbil'den işbirliği ve esneklik çağrısında bulundu.