Irak Başbakanı Sudani, Musul Valisi Ciburi’nin istifasını kabul etti

Irak Başbakanı Şiya Sudani, Baas rejimiyle eski bağlantıları nedeniyle yaklaşan eyalet meclisi seçimlerine katılması yasaklanan Musul Valisi Necim Ciburi’nin istifasını kabul etti.

Irak Başbakanı Sudani, Musul Valisi Ciburi’nin istifasını kabul etti

Irak'ta seçim komisyonu, Eylül ayı sonlarında, aralarında Baas Partisi’nin eski üyesi Ciburi’nin de bulunduğu 100'den fazla adayı liste dışı bıraktı.

Ciburi de komisyonun kararına Federal Yüksel Mahkeme’de itiraz etti ancak itirazı mahkeme tarafından reddedildi.

Bunun üzerine Ciburi, Başbakan Muhammed Şiya Sudani'ye hitaben bir istifa mektubu yazdı.

Ciburi istifa mektubunda, "Baasçılıktan arındırılma prosedürlerini tamamlayamadığım göz önüne alındığında ve bunun parlamentoda oylanamaması nedeniyle, Musul Valiliği görevimden istifamı kabul etmenizi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

İstifayı kabul ettikten sonra Sudani, Ciburi ile bir araya geldi ve Musul Valisi olarak görev yaptığı süre boyunca yaptığı çalışmalardan dolayı şükranlarını dile getirdi.

Musul’da IŞİD’e karşı verilen mücadele sırasında Irak güçlerine komuta eden emekli korgeneral Ciburi, aylarca süren siyasi çalkantıların ardından 2019'da valilik görevine atandı.

2008'den itibaren Irak toplumunda, devlet kurumlarında ve sivil toplum kuruluşlarında Baas Partisi sistemini entelektüel, idari, politik, kültürel ve ekonomik olarak parçalama prosedürleri uyarınca “Baasçılıktan arındırma” çalışması yapılıyor. Bu çerçevede Baas Partisi eski üyelerine görev verilmiyor.

Irak, 18 Aralık'ta 2013'ten bu yana ilk kez il meclisi seçimlerini gerçekleştirecek.