Irak Parlamento Başkanı Helbusi Erbil’de Kürt liderlerle görüştü

Başkent Erbil’de bulunan Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi, Başkan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile ayrı ayrı görüştü.

Irak Parlamento Başkanı Helbusi Erbil’de Kürt liderlerle görüştü

Başkan Mesud Barzani, resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil’e gelen Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı IŞİD’in saldırısı sonucu şehit olan Peşmergeler nedneniyle Başkan Barzani’ye başsağlığı dileyen Helbusi, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırı ve tehditleri kınadı.

Helbusi, Irak ve bölgenin istikrarı için Erbil ve Kürdistan Bölgesi'nin istikrarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Görüşmede Irak'taki siyasi süreç, ülkenin istikrarının önündeki zorluklar ve Irak'ta Ekim ayında yapılacak erken seçimler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede ayrıca Irak’ta siyasi istikrarın sağlanması için siyasi partiler arasında koordinasyon ve ortak hareket konularına vurgu yapıldı.

Başkan Neçirvan Barzani ile görüştü

Bu görüşmenin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de Helbusi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Irak'taki durum, erken seçim, Erbil-Bağdat ilişkileri, IŞİD tehdidi, taraflar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu gibi konular ele alındı.

Barzani ve Helbusi, Irak’ta sorunlarla yüzleşmek, krizleri aşmak, ülkenin güvenliği ve istikrarını sağlamak için tüm taraf ve bileşenler arasında ortak ve ulusal eylemin gerekliliği konusunda hemfikir kaldı .

Liderler ayrıca, önümüzdeki seçimlerin Irak halkının istikrar, hizmet, daha iyi bir yaşam ve gelecek isteklerini karşılamasını umuduklarını dile getirdi.

Başbakan Mesrur Barzani ile Halbusi Irak’taki gelişmeleri görüştü

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile de bir araya geldi.

Irak ve bölgedeki son gelişmelerin konuşulduğu görüşmede, Irak’taki gelişmeler ve erken seçimler ele alındı.

Seçimlerin şefaf ve Irak’taki tüm bileşenlerin haklarını garanti altına alacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğine değinilen görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki sorunların da anayasa temelde köklü çözüme kavuşturulması gerekti vurgulandı.

IŞİD’in artan saldırıları da gündeme gelen diğer bir konu oldu. Liderler, IŞİD’in doğrudan halkın yaşamını hedef aldığına dikkat çekerek, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında teröre karşı koordinasyonun önemine vurgu yaptı. /Rudaw