Irak Parlamentosu ABD'nin saldırılarını görüştü: Kürtler ve Sünni vekiller katılmadı

Irak Parlamentosu Basın Ofisi, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi için oturum düzenlendiğini bildirdi. Oturuma Kürt grupların katılmadığı öğrenildi.

Irak Parlamentosu ABD'nin saldırılarını görüştü: Kürtler ve Sünni vekiller katılmadı
Irak Parlamentosuna  vekaleten Başkanlık eden Muhsin Mendelavi, yabancı güçlerin (ABD) Irak'tan çekilmesine ilişkin yasa teklifi için 100'den fazla vekilin imzaladığı talebi Parlamento, Hukuk, Güvenlik ve Savunma Komisyonlarına gönderdi.
 
Rûdaw ajansının aktardığı bilgilere göre Irak Parlamentosunun ABD’nin  Irak topraklarına yönelik saldırıları ve ülkedeki güçlerini çekmesine ilişkin tasarıyı  tartışma oturumuna Kürt gruplar katılmadı.
 
Oturuma ilişkin Irak Parlamentosu Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi için oturum düzenlendiği belirtildi.
 
Oturuma başkanlık eden Mendelavi, yabancı güçlerin Irak'tan çekilmesi için 100'den fazla vekilin imzaladığı talebi Parlamentonun, Hukuk, Güvenlik ve Savunma Komisyonlarına gönderdi.
 
Mendelavi ayrıca hükümete, "yabancı güçlerin çekilmesi ve görevlerinin sonlandırılmasını" öngören 2020 yılı Parlamento kararını da uygulama çağrısında bulundu.
 
Edinilen bilgilere göre, başta YNK ve KDP olmak üzere Kürt gruplar oturuma katılmama konusunda anlaştı.
 
Irak Parlamentosuna çoğunluğu Şii ve az sayıda Sünni olmak üzere 160 imza sunuldu, ancak bugünkü oturuma 100'den az milletvekili katıldı.
 
Dün konuya ilişkin konuşan Irak Parlamentosu Hukuk Komisyonu üyesi Arif Hammami  “Toplantıda ABD saldırıları, özellikle de 20'ye yakın güvenlik gücünün öldürüldüğü son üç saldırı ele alınacak. Yapılan açık bir ihlaldir ve ABD'ye bir sınır getirilmesi gerekiyor, aksi takdirde saldırıları devam edecek” dedi.
 
Irak Parlamentosu, 5 Ocak 2020'de ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması yönünde karar almıştı.
 
ABD Savunma Bakanlığı, Hamas'ın İsrail'e saldırmasından 10 gün sonra, yani 17 Ekim 2023'ten bu yana Irak ve Suriye'den 169 askeri geri çektiğini açıkladı
 
Irak'ta Şii İslami Direniş adlı bir grup hedef alındı ancak 28 Mayıs'taki en güçlü saldırıda Ürdün'deki bir askeri üste üç ABD askeri öldürüldü.
 
Irak’ın Başkenti Bağdat’ta 07 Şubat 2024 saat 9:30’da ABD’ye ait insansız hava aracı (İHA) Ketayib Hizbullah yetkilisi Ebu Baqır Saedi’nin içinde bulunduğu aracı hedef aldı. Saniyeler içerisinde küle dönen araçta Ebu Baqır Saedi ile birlikte Hizbullah’ın istihbarattan sorumlu komutanı  Arkan Allayawi ile bir diğer kişi hayatını kaybetti.
 
Bağdat'taki saldırının sorumluluğunu ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) komutanı üstlendi.
 
ABD'nin 4 Ocak’ta ise  Bağdat'a düzenlediği insansız hava aracı saldırısında aralarında Heşdi Şabi'ye bağlı 12. Nuceba Tugayı'nın komutanı Ebu Takva'nın da bulunduğu üç Şii milis  öldürüldü, yedi kişi de yaralandı.