Irak Yüksek Mahkemesi'nden 140'ncı madde açıklaması

Irak Yüksek Mahkemesi'nden 140'ncı madde açıklaması

Irak Yüksek Mahkemesi Sözcüsü Eyas Samuk, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki başlıca sorunlardan biri olan “Tartışmalı Bölgelerin Kaderi” hakkında  Anayasanın 140’ıncı Maddesi’nin tüm bendlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Eyas Samuk, “Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin tüm bendlerinde sözü geçen kanunlar uygulanıncaya kadar çalışmalar devam edecek. Çünkü bu maddenin bazı bendleri uygulanmadı” dedi.

Sözkonusu maddenin uygulanması konusunda “zaman aşımı” gibi bir durumun sözkonusu olamayacağını dile getiren Samuk, “Zaman konusu 140’ıncı Madde’nin içeriğini etkilemiyor. Bu maddenin tüm bendleri uygulanmalıdır” diye konuştu.

Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi, Kürdistan Bölgesi’nin dışında tutulan ve “tartışmalı bölgeler” denilen, Kerkük gibi yerlerde nüfus sayımı ve referandum yapılmasını öngörüyor.

2005’te yazılan Irak Anayasası’nda yer alan 140’ıncı maddenin 2007 yılında uygulamaya geçirilmesi öngörülüyordu ancak aradan 12 yıl geçmesine rağmen söz konusu madde uygulamaya geçirilmedi.

Irak Yüksek Mahkemesi 2018 yılında da Kerkük Mahkemesi’ne resmi yazı göndererek, Kerkük Valisi’nin Baas rejimi döneminde Kürt ve Türkmenlerden alınan toprakları yeniden Araplara verililmesi kararını reddetmişti.

Mahkeme, 140’ıncı maddeye uyulmasını, Türkmen ve Kürtlerin mal ve mülklerini ellerinden alan tüm tapu anlaşmalarının geçersiz olduğuna hükmetmişti.