İran BM’ye, Kürdistan Bölgesi’ne saldırıları savunan bir mektup gönderdi

İran'ın BM nezdindeki daimi temsilcisi Güvenlik Konseyi dönem başkanına yazdığı mektupta İran'ın Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük, Erbil ve Süleymaniye’deki Rojhılatlı Kürt partilerinin karargahlarına düzenlediği saldırıları savundu.

İran BM’ye, Kürdistan Bölgesi’ne saldırıları savunan bir mektup gönderdi

Tasnim Haber Ajansı’nın aktardığına göre mektupta İran’ın, “ulusal güvenliğine yönelik eylemler” nedeniyle  “savunma” amaçlı saldırılar düzenlediği ileri sürüldü.

Mektupta, “Terör gruplarının İran milleti ve İran milli güvenliğine karşı yıkıcı ve isyancı girişimleri ayrıca bu husustaki uyarılar ve protestolara aldırış etmemeleri sonucu, ülkemiz hakkını almaktan başka bir seçenek görmedi ve bu terör saldırılara uygun cevabı verdi” ifadeleri yer aldı.

Çeşitli suçlamalara yer ver verilen mektupta şu görüşler savunuldu:

“Kürdistan Demokrat Partisi, Komele, PJAK ve PAK gibi gruplar ise Irak'ın Kuzeyinde yer almakta ve Irak topraklarını İran altyapısına ve vatandaşlarına yönelik silahlı ve terör saldırıları ile kullanmaktadır. İran yasalarına göre terör örgütleri olarak bilinen bu gruplar, Irak topraklarında ve Kuzey bölgesinde eğitim kampları kurarak sabotaj girişimleri alanında aktif rol göstermektedirler. Sırf 2016 yılından beri bu çeteler, İran sınırları içerisinde ve yakınında 49 terör saldırısı gerçekleştirmiştir. Bunun sonucu 24 şehidimiz ve 32 yaralımız var. Tüm bu saldırılar ise Irak Kuzey bölgesinde önceden planlanmış, örgütlenmiş ve uygulanmıştır.”

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları, 28 Eylül'de Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te, İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef almıştı. Saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetmişti.