Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı, seçilir seçilmez Sudani’ye hükümeti kurma görevini verdi

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı seçilen Latif Reşid, beklendiği gibi, İran destekli Şii grupların başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’ye hükümeti kurma görevini verdi.

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı, seçilir seçilmez Sudani’ye hükümeti kurma görevini verdi

Irak Parlamentosunda bugün yapılan cumhurbaşkanlığı oylamasında ikinci tura kalan KYB’li bağımsız adayı Latif Reşit 162 oy olarak Berhem Salih'in önünde yarışı bitirdi.

Böylece Irak'ın yeni cumhurbaşkanı 2003'ten bu yana devam eden teamüller uyarınca Kürtlerden seçilmiş oldu.

Reşid seçilir seçilmez İran destekli Şii çatı örgütü Koordinasyon Çerçevesinin başbakan adayı Sudani’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Irak’ta geçen yıl Ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana henüz hükümet kurulabilmiş değil. Parlamentodaki Şii siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlık Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra hükümet kurulmasını engelliyordu. Ancak son cumhurbaşkanlığı seçimi gruplar arasında bir uzlaşıya varıldığını gösteriyor.

Latif Reşid kimdir?

Latif Reşid, 1944 yılında Süleymaniye'de doğdu. 1968'de Liverpool Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu

1976 yılında Manchester Üniversitesi'nden doktora yaptı. Yemen ve Suudi Arabistan'daki FAO proje yönetici oldu. Irak Ulusal Kongresi (INC) Yürütme Konseyi üyeliğime seçildi. 1986'da Kürdistan Ulusal Birliği'nin İngiltere temsilcisiydi. 2004 yılında Irak Su Kaynakları Bakanı oldu.

Muhammed Şiya es-Sudani kimdir?

Sudani, Meysan ilinde kaymakamlık ve valilik görevlerinde bulundu.

1970 doğumlu Sudani, 2003 sonrası farklı dönemlerde Çalışma Bakanlığı yapmış ayrıca Tarım ile Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret ile Maliye Bakanlığını da vekaleten yürütmüştü.

Mecliste iki vekili bulunan Furateyn Akımı’nın da lideri olan Sudani'yi eski Başbakan Nuri el-Maliki ile Fetih Koalisyonu lideri ve Haşdi Şabi komutanı Hadi el-Amiri önderliğindeki Şii Koordinasyon Çerçevesi Başbakan adayı göstermişti. /Rudaw