Bob Menendez: Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım, nokta

ABD Senatosu'nun Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan maddeleri yasa tasarısından çıkarmasına ilişkin konuşan senatör Bob Menendez, “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” dedi.

Bob Menendez: Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım, nokta

ABD Senatosu’nun Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan maddeleri Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı’ndan çıkarması sonrası senatör Bob Menendez’den açıklama geldi.

ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez, “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” dedi.

Menendez, sosyal medya hesabından “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ndaki bir değişiklik, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece bir tanesidir. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD Senatosu, Pentagon'un 2023 bütçesini içeren ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına yönelik yaklaşık 900 değişiklik teklifini görüşmüş, söz konusu toplantıda Türkiye'ye F-16 satışını koşullandıran öneriler de ele alınmıştı. Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen'ın sunduğu iki önerinin Senato tarafından kabul edilmediği aktarılmıştı. 

Menendez önergesinde, Türkiye'ye satılan F-16'ların 'Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağını' sağlamak için somut adımlar atılmasını şart koşmuş, Hollen ise satılacak F-16'ların 'diğer NATO üyelerinin hava sahalarının ihlali ya da Suriye Demokratik Güçleri'ne (DSG) saldırı için kullanılmaması' şartı getirilmesini teklif etmişti. 

NDAA tasarısı için görüşmeler sürerken, tamamladıktan sonra Senato'nun Temsilciler Meclisi ile ortak bir metin hazırlaması ve metnin onay için Başkan Joe Biden’a gönderilmesi bekleniyor.