İran, Irak ile görüşmede Rojhılat partilerini gündeme getirdi

İran'ın, Irak’tan Rojhılat (Doğu Kürdistan) partilerin sınırdaki eylemlerini önlemesini istediği öğrenildi.

İran, Irak ile görüşmede Rojhılat partilerini gündeme getirdi

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan arasında dün Tahran'da gerçekleşen görüşmede Rojhılatlı partiler gündeme geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı resmi web sayfasında yer alan açıklamaya göre, Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ile yapılan görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi topraklarındaki “ayrılıkçı, karşıt ve terörist” diye adlandırılan Kürt grupların İran’ın güvenliğine yönelik eylemlerini engellenmesi talep edildi.

İran geçtiğimiz yıllarda da birçok kez Irak hükümetinden Rojhılatlı partilerin eylemlerini sınırlaması talebinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz hafta birleşen iki Rojhılat partisi (HDK-HDK-İ) yöneticisi Mustafa Hicri Rûdaw’a yaptığı açıklamada “İran, Kürdistan Bölgesi hükümetinden peşmergelerimizi sınırdan çekmemiz için baskı uyguluyor. Ancak peşmergelerimiz sınır bölgelerinde bulunmaya devam ediyor” demişti.

Hicri her iki köklü Rojhılat partisinin birleşmesi ardından yaptığı açıklamada ““İran İslam Cumhuriyeti’nin gerçekten de Rojhılat Kürtlerinin taleplerini diyalogla çözeceklerine inandıklarını gördüğümüz an, masaya otururuz” ifadelerini kullanmıştı.

 Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Pazartesi günü İran’ı ziyaret etti. Hüseyin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.

Görüşmede Reisi’nin Irak’ta istikrar ve güvenliğin anayasa çerçevesinde siyasi partiler arası yapılacak diyalog ile sağlanabileceğini söylediği kaydedildi.

Rojhılat’ta faaliyet yürüten Kürdistan Demokrat Partisi (Hizba Demokrata Kurdistanê-HDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi –İran (Hizba Demokrata Kurdistana İranê - HDK-İ) geçtiğimiz hafta birleşme kararını imzaladı. İki parti bundan sonra HDK-İ adı altında faaliyet yürütecek.