PAK ve PSK’den Trabzon’daki ırkçı saldırıya kınama

PAK ve PSK’den Trabzon’daki ırkçı saldırıya kınama

Trabzon’da Kürdistan yazılı atkı açarak fotoğraf çektirmek isteyin Kürt turistler öfkeli bir grup tarafından linç yapma olayina karşı Küzey Kürdistan partilerinden PAK  ve PSK’den tepki ve kınama açıklamaları yapıldı.

PAK: Trabzon’daki Irkçı Saldırıyı Lanetliyoruz

PAK tarafından yapılan yazılı açıklama da, Kürdistan’dan gezi amacıyla Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl'e giden 9 Kürt turistin ırkçı saldırıya uğramasını kınadı. PAK tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl'e 18.07.2019 günü turistik bir gezi yapan 50 kişilik Güney Kürdistanlı turist grubu , Kürdistan bayrağı ve Kürdistan yazılı atkılarla fotoğraf çektirmek isterlerken, çevredekilerin ırkçı, saldırısına, linç girişimine uğradı.

Kürdistan ismine ve Kürdistan bayrağına tahammül edemeyen Trabzonlu ırkçı grup, Güney Kürdistanlı gruba küfür ve hakaret ederek, linç girişiminde bulundu. Bu saldırı, Türkiye Devleti yöneticilerin yürütmüş oldukları, Kürt düşmanı, şöven siyasetin , tahammülsüzlüğün, ırkçılığın hangi boyutlara vardığının somut bir örneğidir.

Türkiye Devleti’nin sadece Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki Kürtlere değil, dünyadaki tüm Kürtlere karşı izlemiş olduğu Kürt karşıtı siyaset Türk toplumunda da ne yazık ki ileri seviyelerde ırkçı, şoven yansımasını bulmaktadır.

Bu ırkçı saldırıyı yapanları ve onları koruyanları lanetliyoruz.

Trabzon Valiliği saldırganları gözaltına alıp, cezai işlemleri başlatacağına, ibretlik bir tutumla saldırıya uğrayanları , mağdurları gözaltına aldığını duyurmuştur

Trabzon Valiliği ‘nin bu tutumunu kınıyor, bu saldırının failleri bir an evvel ortaya çıkarılmalı ve gereken cezaya çarptırılmalıdırlar diyoruz.

PSK: Kürdlere Yönelik Saldırılar Sınır Tanımıyor

PSK, Kürdistan’dan gezi amacıyla Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl'e giden 9 Kürt turistin ırkçı saldırıya uğramasını kınadı. PSK tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Türkiye’de yargının, güvenlik güçleri ve kışkırtılmış güruhların Kürdlere, dili ve bayrağına yönelik saldırıları artarak devam ediyor.

Kürdistan’da birçok ilin bazı bölgelerinin yasak bölge ilan edilmesinin, sınırın her iki yanında askeri operasyonların, hava saldırılarının artarak devam ettiği, Batı Kürdistan’a müdahale amacıyla Suriye sınırına askeri güç yığmanın son hızıyla sürdüğü bir süreçte, Kürdçe vaaz verdiği için bir Kürd din adamı hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul’da Kürtçe türkü söyleyen sokak şarkıcıları polis tarafından gözaltına alındılar. Bu uygulamalara son olarak Trabzon’da “Kürdistan” yazılı atkılarla fotoğraf çektiren Kürdlere yapılan ırkçı saldırı eklendi.

Bu tür saldırılar ilk olarak yaşanmıyor.

Devletin Kürd politikası devam ettikçe, Kürd sorununu şiddet yoluyla çözmede ısrar edildikçe son saldırılar da olmayacaktır. Saldırıların asıl sorumluları bu ırkçı-şoven saldırganlar değildir. Saldırıların gerçek sorumlusu devlet politikasıdır.

PSK Yaptığı açıklamada, ırkçı saldırıyı “tepki” olarak niteleyen, saldırganları sakinleştirmeyi seçen ve saldırıya uğrayanlar hakkında adli işlemler başlatan Trabzon Valiliği’nin zihniyetidir asıl sorumlu.

Asıl sorumlulardan birisi, yıllarca önce Trabzon’da stant açan tutuklu yakınlarına yönelik saldırıları, halkın öfkesi olarak niteleyip saldırganların sırtını sıvazlayan dönemin başbakanı ve öteki hükümet yetkilileridir.

Değişmesi gereken bu zihniyettir.

Kürdistan Sosyalist Partisi-PSK, Kürd yurtsever güçleri bayrağımıza, dilimiz ve öteki ulusal değerlerimize sahip çıkmaya; Türkiye’deki duyarlı, demokrat ve barışsever güçleri Trabzon’daki saldırıya karşı seslerini yükseltmeye çağırır.

Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölge Hükümeti vatandaşlarına yönelik bu ırkçı saldırıya karşı Türk makamları nezdinde girişimlerde bulunmalıdır.

Trabzon’daki saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz.