İran'dan ABD-Türkiye arasındaki 'güvenli bölge' anlaşmasına tepki

İran'dan ABD-Türkiye arasındaki 'güvenli bölge' anlaşmasına tepki

Ankara ile Washington arasında varılan 'güvenli bölge' anlaşmasına İran'dan tepki geldi. ABD'li askerler kurulacağı ilan edilen 'Ortak Harekat Merkezi' için Urfa'da konuşlanırken, İran, Rojava'da oluşturulması planlanan güvenli bölgeye dair anlaşmayı 'provokatif' olarak niteledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Mousavi, konuyla ilgili açıklamada, Amerikalı yetkililerin Rojava'da güvenli bölge konusunda anlşamaya varıldığı yönündeki açıklamaların provokatif ve endişe verici olduğunu iddia etti.

Türkiye-İran ve Rusya arasında Suriye ile ilgili Astana Mutabakatı imzalanmış, üç ülke ortak hareket etme kararı almıştı. İdlib'de güvenlik bölgeleri kurulmuş ve Türkiye askerleri, İdlib'e gönderilmişti.

Rusya, İdlib'deki cihatçı güçlerin tasfiyesini ve ellerindeki ağır silahların toplanmasını talep ederken, Ankara bu konuda sessizliğini koruyor.

İran'dan gelen son tepki sonrasında, Türkiye'nin Suriye'deki 'ortakları' ile yeni ve daha derinlikle sorunlar yaşayabileceği öngörülüyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, tartışmaların odağındaki Rojava'nın Kamışlo kentinde araç yüklü bir araçla bombalı saldırı düzenlendi ve bir kişi hayatını kaybederken iki kişi de yaralandı.

Saldırıyı IŞİD üstlenirken, ABD, IŞİD'in yeniden canlanacağı uyarısında bulunuyor. ABD, Türkiye'nin YPG ve DSG'yi 'terör' örgütü gibi sunan söylemini reddediyor. Kürtleri, IŞİD'le mücadelenin vazgeçilmez bir unsuru olarak değerlendiriyor.