'IŞİD Rojava'daki Hol Kampı'nda 'hilafet devleti' kurmuş durumda'

Rojava’daki Özerk Yönetim'e bağlı kamplardan sorumlu Şeyhmus Ahmed, terör örgütü IŞİD’in Hol Kampı’nda hilafet devleti kurduğunu söyledi.

'IŞİD Rojava'daki Hol Kampı'nda 'hilafet devleti' kurmuş durumda'

Rojava'daki kamplardan sorumlu Şeyhmus Ahmed, IŞİD mensupları ve ailelerinin kaldığı Haseke’deki Hol Kampı’nın güvenliğini sağlamak için Irak, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Koalisyonu’nun yardımına ihtiyaç olduğunu belirtti.

"2020 yılında mültecilerin durumu çok zor şartlarda geçti” diyen Şeyhmus Ahmed, “Türkiye’nin Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal ettikten sonra Rojava’daki mülteci sayısı arttı ve bunlar için 3 yeni kamp kuruldu. Bu aynı zamanda Özerk Yönetim üzerinde büyük bir yük oluşturdu. Bunun için Özerk Yönetim ekim ayında Suriyeli mültecilerin Hol Kampı’ndan çıkarılması için bir karar aldı" ifadelerini kullandı.     

Şehba bölgesinde Afrinli 125 bin mültecinin 5 kamp arasında paylaşıldığını belirten Ahmed, “Burada da durumlar çok kötü bu mülteciler Suriye rejimi, Rusya ve Türkiye güçleri tarafından etrafı sarılmış durumda” dedi.

Şeyhmus Ahmed, çok sayıda IŞİD ailesinin kaldığı Hol Kampı’ndaki duruma ilişkin ise şunları söyledi:

“Hol Kampı’nda çok sayıda kaçma girişimi gerçekleşti. Bunlardan bir kısmı öldürüldü. Dün de bir IŞİD mensubunun kendisini patlatması sonucu bir asayiş görevlisi yaşamını yitirdi.”  

Hol Kampı’ndan ailelerin çıkarılmasıyla ilgili olarak Şeyhmus Ahmed, “Özerk Yönetim’in kararına göre yaklaşık 6 bin 500 Suriyeli kamptan tahliye edildi. Rusya ve bazı eski Sovyet ülkeleri anne ve babasının kendi vatandaşı olan çocukların bir kısmını kamplardan aldı” dedi.

Hol Kampı’ndaki güvenlik durumuyla ilgili Şeyhmus Ahmed şunları vurguladı:

“Kampların güvenliğini sağlama görevi uluslararası toplumun görevidir, çünkü kamplarda 54 farklı millete ait mülteci var ve bunların çoğu Iraklı. Asayiş güçleri kampın etrafındaki alanı kontrol etmekten zorlanıyor. Ancak kampı korumak ve yükümüzü hafifletmek için Iraklıların yerlerine dönmesi ve Suriyeli mültecilerin sınır dışı edilmesi gerekiyor. Sadece yabancı aileler kalacak. Bunlar için de AB’nin Özerk Yönetime yardım etmesi gerekiyor.”

Hol Kampı’nda yaklaşık 70 bin kişi kaldığını belirten Ahmed, şunları kaydetti:

“Burası kendi başına bir şehir olmuş. İnsanlar da asayiş güçlerine ve görevlilere hiç yardımcı olmuyor. IŞİD bu kampta hilafet devletini kurmuş, içinde mahkemesi ve silahlı kişileri de var. Bunlar insanları da öldürüyor. Bu durumda kampı kontrol etmek için Irak’ın ve Uluslararası Koalisyon'un yardımına ihtiyaç var."

Öte yandan medyada yer alan bir rapora göre, 2020 yılında Hol Kampı’nda 33 kişi öldürüldü.

 

/K24