IŞİD'in en tehlikeli hücre yapılanması çökertildi: Hücre yöneticisi Türkiye'den 'Doktor' kod adlı bir emir

Rakka İç Güvenlik Güçleri, bölgede birçok katliam saldırısı gerçekleştiren IŞİD'in en tehlikeli hücre yapılanmasını çökertti. Hücre yapılanmasına üye 3’ü kadın 14 teröristin, tüm katliam saldırılarının emirlerini Türkiye’de bulunan IŞİD'li elebaşlarından aldıklarını itiraf ettiği dile getirildi.

IŞİD'in en tehlikeli hücre yapılanması çökertildi: Hücre yöneticisi Türkiye'den 'Doktor' kod adlı bir emir

Rakka İç Güvenlik Güçleri, bölgede birçok katliam saldırısı gerçekleştiren IŞİD'in en tehlikeli hücre yapılanmasını çökertti. Hücre yapılanmasına üye 3’ü kadın 14 teröristin, tüm katliam saldırılarının emirlerini Türkiye’de bulunan IŞİD'li elebaşlarından aldıklarını itiraf ettiği dile getirildi.

Rakka İç Güvenlik Güçleri, kentte daha önce gerçekleştirdiği bir operasyon ile bölgede birçok katliam saldırısında bulunan IŞİD'in en tehlikeli hücre yapılanmasını çökertti. Hücre yapılanması, 3’ü kadın olmak üzere 14 teröristten oluşuyor. Hücrenin kadın üyeleri, aynı zamanda IŞİD'in sözde emirlerinin eşi.

ANHA'da yer alan habere göre, yapılan ilk sorgulamada her şeyi itiraf eden çete üyelerinin, hücre yapılanmasının Türkiye’den yönetildiğini söyledikleri ileri sürüldü. Çetelerin itiraflarına göre, hücre yapılanması üyelerinin görevleri bulundukları yer ve zamana göre sürekli değişiyordu. Kimi teröristler, Türk devletinin kontrolü altındaki bölgelerden getirdikleri patlayıcı maddeleri DSG'nin bulunduğu alanlara sokmakla görevliyken, kimi teröristlerin görevi ise hücre yapılanması üyelerinin ulaşımını sağlamak oldu. Kimi teröristler ise saldırıda bulunulacak noktaların tespiti ve hazırlığı için görevlendirildi.

Hücre üyelerinin tamamı IŞİD'in ilk zamanlarındaki katılımlardan

Hücre yapılanmasının çökertildiği operasyon ile sorgulamada yer alan İç Güvenlik Güçleri’nden bir kaynak, hücre yapılanmasını yöneten teröristlerin tümünün IŞİD'in ilk döneminde çete grubuna katıldığını ve yıllar boyunca farklı görevlerde yer aldıklarını söyledi. Kaynak, bu teröristlerin Halep kırsalındaki çatışmalardan IŞİD'in Kuzey ve Doğu Suriye’deki son işgal alanı Baxoz’un özgürleştirildiği güne kadar çete grubunun içerisinde yer aldığını aktardı. Kaynak, hücre yapılanmasının son üç ay boyunca izlendiğini ve gerekli önlemlerin ardından çökertildiğini belirtti.

Teröristlerin isimleri

Hücre yapılanmasına üye teröristlerin isimleri şöyle:

  1. Muawiye Abdulqadêr El-Eqre (Halep-Atarbê, 1997 doğumlu),
  2. Besêl Esed El-Temo (Derazor- Miyadîn, 1988 doğumlu),
  3. Ibrahîm Hesen El-Hecî (Reqa-Dibsê Ferec, 1990 doğumlu),
  4. Mihemed Xelef El-Tahir (Derazor, 1961 doğumlu),
  5. Ehmed El-Mirî El-Abdullah (Reqa, 1995 doğumlu),
  6. Ehmed Cerad El-Ibrahîm (Reqa,1992 doğumlu),
  7. Ebdulrehamn Elî El-Xatîb (Hama- El-Cirm, 1995 doğumlu),
  8. Hêder Ehmed El-Salih (Sifîrê, 2001 doğumlu),
  9. Ehmed Seîd El-Xelef (Reqa, 1989 doğumlu),
  10. Mihemed Xalid Kebîb (Derazor, 1988 doğumlu),
  11. Hemze Abdulrezaq Etiye (Humus, 1993 doğumlu),
  12. Ayşe Hesen El-Hisên (Derazor-Miyadîn, 2002 doğumlu),
  13. Enwar Casim El-Seyd (1997 doğumlu, Ehmed El-Abdullah isimli hücre yapılanması üyesi çete ile evli, Ebû Henîfa El-Şamî kod ismiyle tanınır),
  14. Aya Yasir El-Salih (Halep-Tadif, 2003 doğumlu, Hemze Atiye isimli hücre yapılanması üyesi çete ile evli).

Hücre yapılanmasının kilit ismi 'Doktor' Türkiye'de yaşıyor

Haberde hücre yapılanmasının tüm üyelerinin, “Doktor” kod isimli bir yönetici tarafından yönetildiklerini itiraf ettiği dile getirildi. Ancak hücre üyeleri, bu yöneticinin kim olduğunu bilmiyor. Yöneticinin katliam saldırılarının gerçekleştirileceği yer ve zamanı kendilerine bildirdiğini itiraf eden hücre üyeleri, gerekli patlayıcı maddelerin nereden alınacağı bilgisinin de bu yönetici tarafından kendilerine verildiğini söyledi. Kimlik bilgileri hücre üyeleri tarafından bilinmeyen “Doktor” kod adlı yönetci, daha önce hücre yapılanmasını yöneten Beraa kod adlı yöneticinin Türkiye’nin işgali altında bulunan Cerablus’a geçmesinin ardından göreve başladı. Hücre yapılanmasının tüm üyeleri, “Doktor” isimli yöneticininTürkiye’de yaşadığını bildiklerini söyledi.

İlk katliam saldırısı 'Doktor'un talimatıyla gerçekleştirildi

Hücre üyeleri, yönetici Doktor’un 9 Nisan 2019 tarihinde kendilerine bir saldırı hazırlığı yapma talimatı verdiğini söyledi. Bombalı saldırıda kullanılmak üzere bölgede sıklıkla sebze ve meyve satmak için kullanılan bir kamyonet tipi araç satın aldıklarını söyleyen hücre üyeleri, yöneticiden aldıkları talimat çerçevesinde sebze ve meyvelerin içine bomba yerleştirdiklerini itiraf etti. Aracı Reqa’nın El-Nûr caddesine park ettiklerini söyleyen hücre yapılanması üyeleri, ilk etapta caddede bir bomba patlattıklarını ve yaralıları kurtarmak isteyen sivil ile İç Güvenlik Güçleri’nin caddede kalabalık oluşturmasıyla bomba yüklü aracı patlattıklarını itiraf etti. Söz konusu bombalı saldırıda 10 sivil hayatını kaybetmiş ve onlarca sivil de yaralanmıştı.

El-Neim kavşağındaki patlama

Kentte birçok katliam saldırısında bulunan teröristlerin, gerçekleştirdikleri en kanlı saldırılardan biri olan El-Neîm Kavşağı’ndaki patlamanın ayrıntılarını da itiraf etti. Ramazan Bayramı’ndan önce 1 Haziran 2019 günü gerçekleştirilen kanlı saldırıda, 9 sivil hayatını kaybetmiş, 3’ü DSG savaşçısı 32 kişi de yaralanmıştı.

Yine “Doktor” kod adlı yöneticinin talimatıyla bir araca bomba yüklediklerini itiraf eden hücre üyeleri, aracın Ebû Basîr isimli terörist tarafından El-Neîm kavşağına bırakıldığını ve burada bayram alışverişine çıkan sivil halk arasında saat 20:00 sularında patlatıldığını söyledi.

Hücre yapılanması üyeleri, IŞİD'ten özgürleştirilmesinin ardından huzur ve güvenliğin hakim olduğu Rakka'da onlarca katliam saldırısında bulundu. Bunlardan bazıları şöyle:

El-Rewda lokantası önünde DSG devriyesinin hedef alındığı bombalı saldırı,

El-Sewami kavşağında İç Güvenlik Güçleri’nin hedef alınması,

El-Reşîd parkı girişinde bomba patlatılması, kent fırınına ses bombası atılması,

Tewlîd Hastanesi önündeki bombalı saldırı,

El-Mensûr sokağındaki El-Nasir marketine bomba atılması,

El-Qitar caddesi komünü başkanının hedef alınması.

Hücre yapılanması bombalı saldırılarının yanı sıra kentte huzur ve güvenliği bozmak amacıyla kaçakçılık, insan kaçırma ve hırsızlık gibi birçok suç da işledi.