İsrail'den Türkiye'ye 'terör' suçlaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i "terör devleti" diye nitelendirmesine tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, "Koyu teröristlere ev sahipliği yapan ve terör örgütlerini teşvik edenler İsrail devletine ahlâk dersi vermemelidir" dedi. Eski başbakan Yair Lapid de benzer bir tepki gösterdi.

İsrail'den Türkiye'ye 'terör' suçlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze'de yaşananlarla ilgili olarak İsrail'e "terör devleti" demesi ve Hamas’ı destekleyen sözleri İsrail'de tepkiye neden oldu.

"İsrail, IŞİD'den daha kötü bir terör örgütü olan Hamas'a karşı savaşını sürdürecek”

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen X hesabından yaptığı açıklamada "Koyu teröristlere ev sahipliği yapan ve terör örgütlerini teşvik edenler İsrail devletine ahlâk dersi vermemelidir" dedi.

Cohen, "Türkiye Cumhurbaşkanı gerçekleri çarpıtmakta ve bir kez daha tarihin yanlış tarafında durmaktadır. İsraillilere yönelik 7 Ekim katliamını yücelten İran, Lübnan, Suriye ve Yemen'in yanında" ifadelerini kullandı.

İsrail'in bir hukuk devleti olduğunu ve uluslararası hukukla uyumlu hareket ettiğini savunan Cohen, "İsrail, IŞİD'den daha kötü bir terör örgütü olan Hamas'a karşı savaşını sürdürecektir" dedi.

İsrailli yetkililer, IŞİD benzetmesine vurgu yapmak üzere Hamas için "Hamas-IŞİD ifadesini kullanıyor.

İsrail, Hamas-IŞİD'in zalim teröristlerine karşı kendini savunmaktadır”

Öte yandan eski başbakanlardan, şimdiki ana muhalefet lideri Yair Lapid de X hesabından bir paylaşım yaparak "Korkunç bir insan hakları karnesine sahip biri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ahlâk dersi almayacağız. İsrail, Hamas-IŞİD'in zalim teröristlerine karşı kendini savunmaktadır. Bunlardan bazılarının Erdoğan'ın çatısı altında faaliyet göstermelerine izin verilmektedir" dedi.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin düngünkü grup toplantısında “İsrail yönetimi Gazzeli çocuklara kadınlara ve sivillere karşı insanlık tarihinin en kalleş saldırılarını düzenliyor. İsrail bir terör devletidir” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan, “Hamas'ı terör örgütü olarak ifade ediyorsun, Hamas Filistin'de seçimlere girip seçim kazanan bir siyasi parti ve seçimi kazandıktan sonra da hakkını haklarını elinden aldınız” demişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu sözlere, “Terörizmi destekleyen güçler var: Onlardan biri de Türkiye lideri Erdoğan. Erdoğan İsrail’i terör devleti olarak adlandırıyor anacak Hamas’ın terör eylemlerini destekliyor. Kendisi Türkiye’deki köyleri bombaladı. Biz ondan ders almayacağız” diye byanıt vermişti.