Almanya: Savaşın ardından Gazze'yi BM yönetsin

Almanya, İsrail saldırılarının ardından Gazze'nin yönetiminin Birleşmiş Milletler'e devredilmesini önerdi.

Almanya: Savaşın ardından Gazze'yi BM yönetsin

Almanya, Gazze'de savaş sona erdiğinde Birleşmiş Milletler'in bölgede kontrolü ele alabileceği fikrini ortaya attı.

Politico'nun raporuna göre, öneri iki sayfalık resmi olmayan bir belgeyle ileri sürüldü. Alman önerisinin tarihi 21 Ekim, yani İsrail'in Ekim sonunda Gazze'ye yönelik askeri operasyonundan yaklaşık bir hafta öncesi.

Raporda şu ifadeler yer alıyor:

"İsrail'in hedefi bizim de paylaştığımız bir hedeftir. Hamas bir daha asla İsrail'i ve vatandaşlarını terörize edecek bir konumda olmamalıdır. Bu hedeflere sadece askeri yöntemlerle ulaşmanın zor olduğu da açıktır. Hamas'ın radikal ideolojisi ve gündemiyle askeri yöntemlerle mücadele edilemez."

Raporda, Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin olarak İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesi ve Mahmud Abbas yönetimi ya da Mısır'ın kontrolü ele alması da dahil olmak üzere beş farklı senaryo ortaya atılıyor.

BM'nin bölgeyi yönetmesi senaryosu da listede yer alıyor. Berlin'in ifadesiyle bu senaryo "Gazze'nin yönetiminin Birleşmiş Milletler ve bölgesel ortakların çatısı altında uluslararası hale getirilmesini" temel alıyor. Bu yönetimin nihayetinde Filistinlilerin seçim yapacağı sürece dek bir geçiş yönetimi olması öngörülüyor.

Almanya'nın önerisine İsrail ve Filistin tarafı ise karşı çıkıyor.