'Suriye’ye yönelik operasyona Moskova yeşil ışık yakabilir'

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik yeni bir operasyon yapacağının sinyali vermesini yorumlayan Dr. Kerim Has, 2 yeni faktörün de dahil olmasıyla Moskova’nın operasyona yeşil ışık yakabileceğini söyledi.

'Suriye’ye yönelik operasyona Moskova yeşil ışık yakabilir'

Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı Dr. Kerim Has, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon sinyalini değerlendirdi.

Rûdaw’ın bültenine katılan Dr. Has, Erdoğan’ın iç siyaset için operasyonu gündeme getirdiğini belirtti.

“Operasyon iç siyasetle ilgili”

Has şunları kaydetti:

“Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’nin güvenliğine yönelik bir tehdit olduğu kanaatinde değilim.  Bu operasyonlar, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç siyasette elde etmek istediği bazı hedeflerle ilgili. Bundan öncekiler de o şekildeydi.

Biz operasyon diyoruz ama bunun uluslararası hukuktaki adı ‘işgal’. Dolayısıyla yine bir ‘operasyon’ olacaksa da bunun iç siyasetle ilgili olduğu kanaatindeyim. Seçimler yaklaşıyor. Erdoğan, milliyetçi ve muhafazakar oyları konsolide etmek isteyecektir. Aynı şekilde HDP’nin kapatılması ya da şeytanlaştırılması bakımından da oldukça işlevsel.”

“Moskova, yeşil ışık yakabilir”

Rusya’nın Türkiye’nin operasyonuna yeşil ışık yakma ihtimalinin arttığını kaydeden Has, şunları söyledi:

“Önceki harekatlardan farklı bir tablo var. Önceki harekatlar için Ruslar, Türkiye'ye izin verirken şunları amaçlamışlardı: Birincisi Kürtler ile Şam arasındaki müzakereleri hızlandırmayı, ikincisi Türkiye ile ABD arasındaki YPG ve Kürtler konusundaki anlaşmazlığın derinleşmesini dolayısıyla Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin bozulması…

Şimdi bu 2 faktöre iki yeni faktör eklendi. İlki şöyle; Türkiye’nin elinde NATO üyeliği için İsveç ve Finlandiya’nın veto kartı var. Bu üyeliklerin sürüncemede bırakılması bağlamında Rusya Erdoğan’a yeni operasyon için yeşil ışık yakabilir. Diğeri ise şu; Türkiye’de 2023’te seçimler var. Rusya açısından her ne kadar zor olsa da Erdoğan ile bir ilişki götürmek, Erdoğan hâlâ Rusya için favori aday. Bu yüzden askeri harekat Erdoğan’a puan kazandıracaksa Moskova yeşil ışık yakabilir.”

“Muhalefet karşı çıkmalı”

Türkiye’deki muhalefetin operasyon ve harekatlara yönelik yaklaşımlarını değerlendiren Dr. Has, şu ifadeleri kullandı:

“Muhalefet karşı çıkmalı ama ben destek vereceklerini düşünüyorum. Karşı çıkarlarsa Erdoğan muhalefeti PKK ile işbirliği yapmakla suçlayacak. Bu da seçimde muhalefetin oy oranının düşmesine sebep olabilir.

HDP hariç, muhalefet partileri cesur değil. Bütün dış politika konularında böyle. İktidarın arkasında hizalanıyorlar.”

Türkiye’nin ekonomisinin yeni operasyona el verip vermediğine yönelik soruya ise Dr. Has, “Ekonomik durum kötü ve daha da kötüye gidecek. Seçimler de var. Bir risk alınıyor, yük olacaktır ekonomiye. Ama Erdoğan yönetimi şöyle düşünüyor: Kabaran milliyetçiliğin artan huzursuzluğu kompanse edeceğini düşünüyor. Askeri harekatla artacak milliyetçilik daha fazla oy getirir diye hesaplıyor olabilir” şeklinde yanıtladı. /Rudaw